România a realizat prima bio-imprimantă 3D din Europa de Est

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

A murit printul? ne intrebam noi poate. NU! Raspunsul este nu foarte clar si raspicat. Sau, cel putin asa pare? Nu, am sa va las pe voi, cititorilor, sa decideti la sfarsitul articolului. PRINT&SIGN 2017, evenimentul de anul acesta, va aduce o noutate pe piata romaneasca si din toata europa orientala: prima bio-imprimanta 3D din proiectata in tara noastra. Producatorul? Este chiar de la noi din tara, din timisoara, care fabrica imprimante ultraperformante, pe nume Symme 3D.  

Acest lucrur va ajuta foarte mult pe cei din sectorul medical si, implicit, la dezvoltare medicinei de la noi din tara.

De altfel, in timpul prezentarii, patronul firmei proiectante va povesti despre cum a reusit sa realizeze prima imprimanta 3D din Romania! Si asta la doar un 1 de la existenta companiei, lucru care arata ca inca mai sunt foarte multe initiative bune si sanatoase in Romania! Nu toti oamenii buni ne pleaca in afara, nu? Voi ce ziceti?

Deocamdata, fiind de curand terminata fabricarea bio-imprimantei 3D, aceasta poate printa doar un 1 fel de celule stem. Totusi, de curand, OncoGen a anuntat ca, de fapt, au descoperit ca nu e doar un singur fel de celule stem care pot fi imprimate, ci chiar doua: o data tesutul canceros, iar, a doua oara, cel nealterat (adica sanatos)

“Ceea ce facem acum cu bioprinterele este sa printam tumori canceroase cu celulele prelevate de la pacient, carora le administram medicamentatie pentru a vedea exact care medicament are mai mare efect asupra tumorii si mai putin efect asupra tesutului sanatos”, ne arata Calin Brandabur, CEO Symme 3D.

Prezentarea va fi realizata intre 26 si 29 septembrie la Symme 3D, aflata la 18A si la Conferinta 3D Printing de pe data de 28 septembrie, din sala Cupola a Pavilionului Central din Romexpo Bucuresti, de la 10:00. Astfel, informatiile tale vor fi complete despre bio-imprimantele foarte interesante!

  • Celuele stem

Avem feluri diverse de celule in corpul nostru, care, de fapt, controleaza absolut tot ce inseamna sanatate. Orice “stricaciune” a lor va subrezi sanatatea organismului nostru. Celeule stem fac exact asta, in momentul in care se strica ceva din corpul nostru cu aceste celule, ele reusesc sa reproduca exact acele tipuri de celule. Mai e scurt, celule stem sunt “fabrica de celule”. Impartindu-se, ele resusc sa produca alte celule stem si tot asa, imitand, de fapt, celule sanatoase ale sistemului nostru (sunt 2 tipuri de celule: cele canceroase, afectate si cele sanatoase).

Bio-imprimantele 3D
Bio-imprimantele 3D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: