Travel Story, Malta!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Când cunoști Malta, iubești Malta 🙂 sau MALTA, CETATEA OSPITALIERĂ

  • Malta nu este o insulă, ci o dragoste

Când ajungi să cunoști Malta, asta înseamnă că ajungi să iubești Malta. Malta nu e o insulă, nu e o țară, ci o dragoste. Malta se cere nu vizitată, ci iubită.

Am ajuns să vorbesc despre Malta ca un maltez. Adică, dinăuntru. Pentru că Malta nu este un loc, ci un spirit.

De ce iubesc Malta? După ce am fost de peste opt ori în Malta, vorbesc aproape ca un ghid.


[read more=”Citește mai mult” less=”Citește mai puțin”]

  • ÎMI PLACE MALTA PENTRU CULTUL SFINTEI FECIOARE

Îmi place Malta, da, pot să o spun, pentru oamenii ei religioși. Pentru cultul adresat Sfintei Maria, Fecioara. Cultul Sfintei Fecioare este un cult adresat purității absolute a lumii.

Și, pot să vă garantez, Sfânta Maria ocrotește pe credincioșii săi, veniți acasă la cultul ei. Le ușurează dificultățile, le netezește drumurile.

Ce mai este Malta pentru mine? Păi, este o citadelă. O cetate, adică.

  • TURISTULUI ÎI EVOCĂ ARHETIPUL UNEI CITADELE

Da, chiar în sensul de cetate antică. Pentru mine, întruchipează chiar arhetipul CETĂȚII

  • OSPITALIERE.

De aici derivă un alt motiv pentru care iubesc Malta: că este oarecum vetustă, arhaică. Caducă. Desuetă. Căzută în timp medieval; dacă faci o plimbare prin ea, simți că faci o plimbare prin alte timpuri. A, da, mai clar, asta e: un TUNEL AL TIMPULUI. Dacă vrei să plimbi cinci secole mai în urmă, este locul ideal. Ba chiar șase, dacă vrei. Cine iubește istoria, iubește – necondiționat – Malta.

  • Malta, în date & cifre

Malta, oficial denumită Republica Malta, este o țară insulară/o republică încincită, fiindcă are cinci insule! – din Europa de Sud, formată dintr-un arhipelag în Marea Mediterană. Acesta se află la 80 km sud de Italia, la 284 km la est de Tunisia, și la 333 km nord de Libia.

CapitalăValletta, o capitală superbă, alintată cu numele unui MARE MAESTRU
Suprafață: 316 km²
Monedă: Euro, Malta a aderat la euro
DestinațiiInsula GozoVallettaInsula MaltaMdinaSliema
Limbi oficiale: Limba engleză, Limba malteză

  • UN PIC DE GEOGRAFIE

Malta reprezintă un arhipelag alcătuit din  insulele: Malta, care este cea mai mare ca suprafață,(246kmp), Gozo (67kmp), Comino (3,5kmp), CominottoFilfla și St. Paul, ultimele trei fiind nelocuite.

Situată la 100 de kilometri de țărmurile Italiei (mai exact, la circa 90 km/în direcția sud de insula Sicilia și la nici 300 de kilometri (în fapt, 280- 290 km) de cota Africii, Malta este de fapt un podiș calcaros scund, cu înălțimea maximă de 417 metri (insula Gozo).

De o frumusețe aridă, sălbatică, tinzând aproape spre mult-dorita sălbăticie primordială, situat in centrul Mării Mediterane, arhipelagul maltez conjugă frustețea naturală cu șapte milenii de istorie.

Din timpuri străvechi, atractivitatea insulei, piatra de culoarea mierii – și, mai cu seamă, porturile naturale au fost răspunzatoare pentru influenta și reputatia cunoscuta in intreaga lume.

La poarta Africii si a Orientului, ea însăși o poartă atlantă și străveche, în vecinătatea Siciliei, Malta se bucură, în liniște, de mare și soare.
[/read]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: