Noua lege care-i va lăsa pe copiii sub 16 ani fără Facebook

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Incepand cu anul 2018 copiii cu varsta mai mica de 16 ani nu vor mai avea acces la reţelele sociale decat cu ajutorul părinţilor. Acesta este una dintre articolele cele mai importante din regulamentul european, de curand realizat, referitor la protecţia datelor personale, ce, normal, va avea aplicare si in tara noastra.

Scopul acestui proiect de lege este protejarea minorilor de pedofili, precum şi de agresiunile de pe internet. Persoanele din domeniu spun ca, totusi, acest lucru este extrem de greu de obtinut, mai ales ca nu se prevede nicio soluţie practica prin care se poate face diferenta dintre părinte/fiu in mediul online.

Legea se refera la interdictia conturilor de pe reţelele sociale, lucru care inseamna si Facebook. Initiativa legislativa isi va produce efectele anul urmator, în luna mai.

Astfel, conform art 8 din Protecţia Generală a Datelor: ”În ceea ce priveşte oferirea de servicii ale societăţii informaţionale în mod direct unui copil, prelucrarea datelor cu caracter personal este legală dacă copilul are cel puţin vârsta de 16 ani. Dacă copilul are sub vârsta de 16 ani, respectivă prelucrare este legală numai dacă şi în măsura în care consimţământul respectiv este acordat sau autorizat de titularul răspunderii părinteşti asupra copilului.”

Forma de sanctiune a nerespectarii acestei impuneri este amenda. Se va aplica si persoanelor juridice, totusi, nu numai fizice, in cazul acestora din urma fiind prevazute amenzi chiar mai mari: cu procente din cifra de afaceri sau milioane de euro.

Desigur ca, sanctiunea poate suferi modificari, in functie de interesul fiecarei tari: de la amendă pana la deschiderea unui dosar de cercetare penală pe numele părinţilor. Pentru identificarea internatului, o rezolvare este depunerea unei reclamaţii împotriva părinţilor.

In acelasi timp, cum le impui tu ca parinte astfel de interdictii?

Informaticienii spun ca este imposibil. Cătălin Anghel specialist IT afirma: “Reglementarea este un pic cam vagă în privinţa normelor de aplicare. Majoritatea celor care se înscriu declară o vârstă mai mare decât au şi atunci pot să o facă fără probleme, dacă un părinte nu foloseşte un program de control parental părintele nu va şti ce face copilul. Există prevederi, dar ele sunt ocolite uşor.” (a spus acesta pentru protv)

De asemenea, din punct de vedere psihologic vor exista, de asemenea, repercursiuni: Carmen Podar, psiholog, ”Îi auzim pe adolescenţi de multe ori spunând, mama ce părinţi am, parcă-s bătuţi în cap, ăştia pe ce lume trăiesc, nu vor să mă înţeleagă şi recurg la prieteni, la gasca şi nu este un model tocmai sănătos pentru ei.”

Tu ce parere ai despre aceasta noua lege? Lasa-ne opinia ta in sectiunea de mai jos! Parerea ta conteaza pentru noi toti! Vrem sa o auzim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: