Noua achiziție de tehnică militară a României de la SUA

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Ministerul Apărării a anuntat cea de-a treia importanta achizitie de tehnică militară de la SUA. America a reactionat imediat la aceasta frumoasa veste, facand cateva mentiuni semnificative in legatura cu tara noastra.

Romania a fost singura tara europeana precizata de Rex Tillerson, Secretarul de stat al SUA, care a directionat cei 2% din PIB în Apărare, salutand acest gest. Ambasadorul SUA in Romania a mai mentionat si că celalalte natiuni din Europa ar trebui sa urmeze aceeasi cale.

Cat despre noua achizitie a Romaniei, aceasta este un ”sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare”, urmand a fi trecuta printr-o lege a Parlamentului. Guvernul lui Mihai Tudose a promovat acest proiect de lege de la bun inceput. MApN a anuntat ca luarea in proprietate a acestui lansator de rachete va afecta bugetul cu 1.487,5 milioane USD.

Ministrul Mihai Fifor mentioneaza:

”Art. 1. – Se aprobă realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”. 

Adica: “atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achiziţionarea, începând cu 1 ianuarie 2018,  a 3 sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comanda control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare…”

Stim de ideea guvernului de a cumpara acest armament inca de pe data de 27 martie 2017, când Ministerul a dat o cerere către Departamentul Apărării al SUA pentru cumpararea a trei sisteme HIMARS, fiecare dotat cu 18 rachete. La putin timp dupa, luna urmatoare, acestia au dat avizul Comisiile de Apărare ale Parlamentului României pe Programul de Înzestrare. La inceputul verii, SUA deja aprobase cererea iar pe data de 6 septembrie accepta in mod oficial prin declaratie. La mijlocul toamnei initiativa legislativa fusese realizata.

CEREREA POATE FI CITITA AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: