Agricultura acvaponică face profit nebun!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Acvaponia presupune o modalitate simbiotica de dezvoltare a plantelor si pestilor in cadrul unui sistem recirculant. Ambele parti pastreaza viu sistemul si isi creeaza fiecare prin cealalta un mediu propice de crestere. Tocmai de aceea cheltuielile cu o astfel de afacere se reduc extrem de mult, mai ales la cele ale productiei de plante.

Sistemul foloseste deseurile organice care au drept sursa metabolismul pestilor dezvoltati in bazine si vazute ca o solutie nutritiva imbogatita, in sisteme hidropinice de cultivare a legumelor. Deci, acvaponia aduna la un loc trasaturile specifice culturii hidroponice cu cele ale acvaculturii intr-un mediu controlat, pentru da un ecosistem echilibrat – astfel se vor putea crestere culturile de legume si nu numai. Ideea de interdependenta este clara, in acest sens.

Sistemele acvaponice se impart dupa volumul de apa utilizat IN:

  • microsisteme (cu un volum de apa de de cativa litri si cu un rol pur decorativ datorita dimensinilor reduse, acvariul are dimensiuni de 60X60X150 cm,
  • sisteme de capacitate mica (volum de apa de pana la 10.000 litri, cu o productie ce acopera nevoile unei familii, permitand si comercializarea la scara mica)
  • sisteme de capacitate mare, ideale in vederea comercializarii pe scara larga a produselor (volum de apa de peste 10.000 litri, cu o productie de ordinul tonelor de legumelor si zecilor de tone de peste).

Intr-un astfel de sistem se poate dezvolta absolut oricare specie de pesti. In general, se cresc tilapia (peste  tot in lume), insa se poate si specii precum crapul, pastravarul si carasul.

Din punct de vedere al legumlor si fructelor, cel mai usor se cultiva in acest sistem spanacul, salata, busuiocul, capsunele, bamele, menta, patrunjelul, stevia si nasturelul.

  • Proiectul Aqua Rom

Proiectul Aqua Rom urmareste sa faca cunoscuta acvaponia in regiunile montane, lucru care ar putea duce la un venit mai crescut dar si un regim mai bine controlat, mai sanatos.

“Un bazin pentru pesti poate fi realizat intr-o groapa in pamant, captusita cu folie PVC, caz in care va costa 20-30 de lei, captusita cu folie EPDM (pentru iazuri), caz in care va costa 100-150 lei; bazinul confectionat fin fibra de sticla costa intre 800 si 900 lei”, mentioneaza Cristian Bulboc de la Asociatia Aqua Rom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: