România pierde o mare personalitate azi: pe Neagu Djuvara

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Istoricul şi filosoful Neagu Djuvara s-a stins din viata azi, 25 ianuarie 2018, la vârsta de 101 ani. Djuvara a fost una dintre marile personalităţi de dupa Revolutie si (poate unul dintre singurii) care a vorbit atat de sincer si frumos despre ce inseamna România azi şi evolutia ei istorica. Conform unor surse proprii ale lui adevarul.ro, acesta a fost internat la Centrul Medical Victor Babeş din Bucuresti.

Cum a reusit sa triasca atat de mult? Ne dezvaluie chiar el secretul:

„Unii îmbătrânim de tineri, alţii rămânem copilăroşi. Am văzut oameni tineri care, atunci când nu au mai avut scopuri, au îmbătrânit brusc“, povestea istoricul la un momendat dat.

„Mă-ntrebi şi dumneata care e secretul longevităţii? Uite, îţi dau un răspuns autentic, afară de faptul că genele contează foarte mult. De la vârsta de 17 ani, când am ieşit de la internat, până acum, când am 100 de ani, în fiecare zi, dimineaţa şi seara, mă fricţionez avec le gant de crin (n.r. – cu mănuşa din păr de cal). Se plânge Gabriel Liiceanu că a încercat şi el şi n-a reuşit, şi-a însângerat spinarea. E făcută din păr de cal. Din coamă şi coadă de cal. Ai grijă că ustură teribil!“   

Neagu Djuvara s-a născut pe 18 august 1916, in Bucureşti. Familia lui avea radacini de aromâni, din partea tatălui. Din partea mamei, veneau celalate “radacini”, cele dintr-o clasa de mari boieri: stramosii lui, mai exact, fusesera boieri vechi – Grădiştenii -, deci înrudit cu cele mai importante familii româneşti, respectiv: Basarabii, Muşatinii, Brâncovenii, Cantacuzinii, Ghiculeştii.

A fost exilat pentru mult timp la Paris, unde a ocupat un post de secretar general al Comitetului de Asistenţă a Refugiaţilor Români, a lucrat si cu Radio Europa Liberă şi numeroase  fundaţii. A trait 23 de ani în Republica Niger, unde a fost consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, dupa care a revenit prin 1984, in Paris.

După Revoluţia din 1989, Neagu Djuvara s-a intors cu prima ocazia in tara lui si s-a angajat ca profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti până în 1998.

În 2006, a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar în 2010, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar in martie acum, a primit premiul de Excelenţă la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Avea deja 70 de ani cand s-a intors in tara:

 „Am venit înapoi în țară ca să ofer, nu ca să primesc. Destinul a vrut ca la 70 de ani să fac ceea ce voiam să împlinesc la 30: să fiu universitar, să public cărţi în limba română”, spunea acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: