Comerțul ilegal de țigări a crescut și mai mult în ultima perioadă

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Piața neagră a țigaretelor este in continua crestere inca din luna iulie si a ajuns la 18,2% din totalul consumului (cu 2,1 p.p. mai mult in comparatie cu mai anul acesta). Acesta a atins cel mai mare nivel din 2018, trecand de  media din anul precedent, de 16%, dupa cum se arata in studiul lui NovelResearch.

Zona din nord-est pare sa fie cea mai mult sub controlul pietei neagre, cu o pondere de 39,5%, deși vanzarea ilegaal de țigari a inceput sa se mute in partea de vest a Romaniei. Cea mai mare majorare a fost în nord-vest, de 14,7 p.p., până la 29,4%, zona atingand, in acest fel, un nivel record în ultimii 3 ani. Mai mult, comertul de acest gen a crescut cu 6,2 p.p. până la 26,9% inclusiv în regiunea sud-vest. Dupa origine, „cheapwhites” este si azi sursa cea mai puternica, cu 63,9%. Ponderea produselor din tutun care vin ilegal din Moldova, Ucraina și Serbia nu s-a modificat cu mult.

Pe la debutul lui august, poliţiştii de frontieră români şi bulgari au deschis 82.300 pachete cu țigarete, gasite într-un camion cu haine. În acelasi interval, cei din ITPF Sighetu Marmației, au realizat in jur de 51 percheziții la locuințele unor oameni dintr-un grup infracțional, care castig profit mai ales din contrabandă cu țigarete. Aceiasi politisti au anuntat ca au capturat 21.000 de pachete de țigarete în iulie și 54.950 pachete în iunie. În iulie, tot cei din Mehedinți au distrus o rețea foarte importanta de contrabandă cu produse accizabile, pe cand în iunie, cei din Iaşi au gasit 7.000 de ţigarete, trecute in Romania cu o drona.

Producătorii de țigari au declarat că, pentru a diminua traficul ilegal, trebuie sa se urmeze o Strategie naționala de combatere a unui astfel de comert, cum a fost cea realizata în 2011, impreuna cu alte cateva modificari legislative: nu numai reglementarea unitară, cantitativ vorbind, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, dar s cresterea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, dar și reglementarea unor operatiuni specifice pentru poliția locală și jandarmerie, deoarece vanzarea ilegala de tigari se realizeaza aproape fara nicio temere in regiunea lor, in piețe, oboare, stații de metrou.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: