Cum scăpăm de BOLILE SI DAUNATORII RADACINOASELOR

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Alternarioza (Alternaria dauci) poate fi observata foarte usor pe frunzele compuse prin pete variate ca forme, ruginii initial, dar care in timp dobandesc o culoare mai inchisa, cu o margine galbuie in care va aparea un mucegai prafos.

Poti sa vezi radacinile ca sunt bolnave dupa ulceratiile brun-inchise putin adancite. Poti crea si o protectia fitosanitara a culturilor cu ajutorul tratamentelor la aparitia bolii cu Triponol – 0,3 % sau Ronila 50 DF – 0,05%.

Fainarea (Erisiphae heraclei) se vede pe frunzele care au pete albe de forme variate si dimensiuni avand o pulbere alba. Funzele bolnave se innegresc si se usuca. Impotriva bolii se foloseste Bayfidan 250 EC – 0,05 %, Karathane FN 57 – 0,1 % sau Karathane LC – 0,05 %.

Putregaiul umed (Ervinia carotovorra) se intoarce impotriva radacinilor de la regiunea coletului pe care poti observa petele galben- brune si care par zemoase. De fapt, atat de naspa e boala incat aceasta afecteaza toata radacina intr-o masa flasca, de culoare inchisa. Pentru a o anihila se folosesc tehnici agrotehnice specifice precum si tratamente cu Rovral 50 PU – 0,2 % sau Rovral 50 WP – 0,2 b%.

Culturile de radacinoase, ca morcovul, prezinta si foarte multi daunatori, printre care cei mai gravi sunt:

  • Nematodul morcovului (Melioidogyne hapla) ierneaza in sol ca adult pe diverse resturi vegetale sau ca ou. La radacina “dă” si le face mai groase intr-un mod vadit anormal si se ramifica puternic. O sa vedeti si multe gale sub 1 mm diametru. Se poate anihila cu ajutorul masurilor agrotehnice cu tratarea materialului saditor cu Vydate 25 LC – 0,2 % sau incorporand in sol 50 – 60 kg Vidate 10 G / ha sau 60 kg Mocap 10 G / ha.
  • Limaxul cenusiu (Agriolimax agreste) face in radacini prin roadere caverne adanci in care mai apoi se fac bacterii si ciuperci care distrug total aceste radacini. Este un melc fara cochilie lung de 5 – 10 cm care prin deplasare pe sol lasa o impresionanta dara de mucilagiu incolor, lucios. Se protejeaza cu metaldehida ca Mesurol – 6 kg / ha, Metaldehyde – 10 l / ha sau Optimol 15 kg / ha aplicate pe sol primavara.
  • Viermii sarma (Agriotes spp.) au larve care fac galerii adanci in radacini, pentru ca tocmai in interiorul lor se dezvolta bacterile si ciupercile care duc la moartea radacinilor afectate. Tot de o masura agrotehnica e necesara, respectiv rotatia culturilor si intercalarea intre randurile de morcov a craitelor (Tagetes spp.) care alunga viermii din sol, precum si tratarea solului cu Sinoratox 10 G – 15 kg / ha, Sintogril 5 G – 30 kg / ha, Vidate 10 G – 50 – 60 kg / ha sau Mocap 10 G – 60 kg / ha prin incorporare in sol primavara inainte de semanat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: