Locuri de munca vacante cu TONA in Germania, dupa ce acesta a ajuns la un nivel record în trimestrul patru din 2017, conform unui studiu postat de Institutul pentru cercetarea forţei de muncă.
Informatiile acestei analize IAB evidentiază soliditatea pieţei forţei de muncă, care va continua sa ajute la o majorare datorta de un consum a celei mai mari economii europene.
În ultimul trimestru din 2017, erau 1,18 milioane locuri de muncă libere in toata Romania – cel mai mare nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990 – dovedesc informatiile IAB.
In raport cu trimestrul trecut, s-a aratat o majorare de 85 de mii de locuri de muncă libere si, respectiv, in raport de intervalul asemanator din 2016 un avans de 128 de mii.
În vestul ţării existau 918 mii de locuri de muncă libere, pe cand în est se aflau numai 265.000, ne dovedesc informatiile Institutului pentru cercetarea forţei de muncă, care inregistraza datele de la 15.000 de angajatori din toate domeniile economiei.
Cea mai mai mare cerere de angajaţi vine din industria prelucrătoare şi în construcţii, a declarat Alexander Kubis, cercetător în cadrul IAB.
În construcţii exista un deficit de angajaţi de 98.000 în trimestrul patru din 2017, ceea ce inseamna o majorare cu 24%, pe cand, în industria prelucrătoare au fost inregistrati doar 161.000 de locuri de muncă vacante, respectiv o crestere de 35% comparativ cu acelasi interval din 2016.
Ca sa contracareze deficitul de personal, angajatorii au venit cu diferite oferte, precum subvenţii mai mari, chiar si cresteri salariale mai mari fata de rata inflaţiei, condiţii de lucru flexibile.
Totodata, si firmele germane au inceput programe de pregătire pentru cetăţeni din alte state europene, in care somajul tinerilor prezinta un nivel periculos, inclusiv Ungaria, România, Bulgaria şi Spania.