Traficanţii de brăţări dacice din aur au scăpat de judecată!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Traficanţi de brăţări şi monede dacice au scapat de judecata, dupa ce curtea din Alba Iulia i-a lasat sa plece liberi din sala de judecata, din cauza prescripţiei extinctive. Normal, daca nu ar fi intervenit aceasta prescriptiei, ei ar fi trebuit sa ia pedeapsa cu închisoarea si, in plus, obligati la plata despăgubirilor. Hotararea judecatoreasca este definitiva si irevocabila.

Cateva persoane, cetăţeni români şi străini, trimise in judecata pentru furtul şi traficarea unor brăţări dacice şi monede care veneau din zona cetăţilor dacice aflate in Munţii Orăştiei, condamnate, în primă instanţă, la pedepse cu închisoarea şi la plata unor despăgubiri care se ridicau la 1,4 milioane de euro – de toate acestea au scapat.

Pe pagina oficiala a CA Alba Iulia se arata ca procesul a inceput acum 3 ani si ca a hotarat oprirea procesului penal sau achitarea a mare parte din vinovati, trimişi în judecată în 2008, datorita intervenirii prescriptiei.

Acum 10 ani, 10 cetăţeni români şi străini au fost acuzati de procurorii din Alba Iulia, de faptul ca, în perioada 1997 şi 2007, au sustras din situl Sarmizegetusa Regia cateva tezaure arheologice pe care dupa le-au vandut pe piaţa neagră a antichităţilor. Cei doi acuzati, 1 sârb şi 2 români cu cetăţenie britanică si franceză, au fost acuzaţi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, efectuare neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi şantaj.

Mai mult, au sustras si vandut ilegal mai multe tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor (internă şi internaţională), pentru care statul, respectiv Patrimoniul Cultural Naţional, a fost prejudiciat. De aceea, numai 9 brăţări spiralice din aur au fost recumparate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: