Cât de mult a afectat gerul producția de miere de anul acesta?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea, a declarat zilele acestea ca in proportie de 80% – 85% dintre stupine au scapat cu viata de gerul primaverii. Cu toate acestea, nu se poate spune acelasi lucru despre toate regiunile din tara, unde puietul a fost pus in pericol. Acestea sunt judetele Harghita, Covasna, Mures si Suceava.

„Din pacate, schimbarile climatice ne creeaza mari probleme, pentru ca albina este foarte sensibila la aceste modificari. Iarna aceasta a fost deosebit de ciudata pentru apicultura. Albina este obisnuita, daca are populatie suficienta si mancare de calitate, si rezista la minus 30-35 de grade si in scorbura, in padure, nu neaparat in stup.

Dar acest frig care a venit recent, bine ca nu a durat decat 3-4 nopti, putea crea probeleme pentru ca la minus 15 grade, cand este frig, albina se retrage in ghem ramanand descoperit puietul, care era destul de mult. Oricum in unele zone, o generatie de puiet a fost compromisa, dar in general 80 – 85% dintre stupine nu au fost afectate. Probleme sunt mai ales in zonele mai inalte din Harghita, Covasna, o parte din Mures si Suceava”, a anuntat Ioan Fetea, la Targul National al Mierii.

De asemenea, presedintele a mai spus si ca rapita a fost aproape distrusa, chiar daca suprafetele afectate nu au fost extinse, productia de miere din 2018 va avea de suferit, in orice caz.

Totodata, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a mai mentionat ca suprafeţele cultivate cu rapita s-au dezvoltat mai mult in perioada recenta. Frigul a fost un factor negativ in aceasta dezvoltare doar in privinta anumitor suprafete:

Cert este ca asteptam şi valul care vine, vedem ce se intampla si vom lua deciziile. De fiecare data, anual, aveam pierderi pe 100.000 hectare, dar pe toate culturile, si in prezent nu cred ca am atins asa ceva. Pe de o parte, nu sunt evaluate, iar pe de alta parte sunt intr-adevar chestiuni legate de densitate, dar astazi culturile nu arata rau. Sunt anumite zone care au anumite probleme, dar nu putem spune acum ca exista un risc si pierderi sau influente”, a mai mentionat Botanoiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: