Povestea Cramei Gramma
Vinurile Gramma nu sint o crama cu istorie sau cu traditie, ca sa spunem asa, nu ca nu ar putea fi, nu, nu, ba chiar are potential puternic in acest sens, ci pentru ca nu exista de mult timp pe piata. Haideti sa spunem rapid povestea lor. Totul incepe de la familia Olteanu, care, plecand din Capitala, s-a mutat la Iasi pentru a-si incepe o noua viata. Totul datorita unei mosteniri:
„O moștenire a unui teren plantat cu viță-de-vie a fost elementul care a stat la baza deciziei. Și acum îmi amintesc o cutie de pantofi din carton, cu niște acte și pe care părinții mei o tot mutau prin casă. În 1992, când am putut revendica terenul, am hotărât să ne mutăm la Moldova”, își amintește Marian Olteanu, tânărul patron al Gramma.
Oportunitatea a aparut atunci cand Romania a intrat in UE, in sfarsit, asa ca acestia s-au indreptat spre fondurile europene nerambursabile.
„Nu știu sincer cum au reușit părinții mei să dezvolte proiectul pentru că și acum este greu să obții finanțare, mai ales că nu aveau experiență de business. Dar au reușit. Și cu fondurile, cu un împrumut de 1 milion de euro, plus toate economiile noastre, au făcut crama”, mai spune Marian.
Primul parteneriat în retail a fost semnat cu Mega Image în anul 2012, iar un an s-au aliat si cu Lidl, care le-a achizitionat intraga producția pe un an.
„A fost un proiect mare, care a avut la bază pentru ei considerente mai degrabă de imagine. Condițiile comerciale au fost foarte bune, însă au existat și părți mai puțin bune, cum ar fi strategia lor de pricing prin care ultimele produse sunt vândute la un preț cu discount foarte mare, iar asta are impact asupra poziționării. Mai mult decât atât, au existat ușoare probleme cu partenerii din HoReCa, pe care le anticipasem însă și cum producția din 2013 era gata, am îmbuteliat și am mers în HoReCa cu alte vinuri”, adaugă Marian.
Insa acestia au in portofoliu doar 2 soiuri de vin: Aligoté și Fetească Regală & Fetească Albă, iar acestia urmaresc sa atinga categoria premium. Ei, tocami de asta, mai intai apar in categoria HoReCa, iar mai apoi celalalte, care-s secundare mai mult:
„Noi aveam un volum limitat și trebuia să ne asigurăm veniturile. Partea de retail nu avea încă consumatori care să măsoare calitatea unui vin și la raft predominau produsele de circa 10 lei. HoReCa te poziționează automat mai bine și atunci decizia a fost simplă”, susține Marian.
La categoria vanzari, patronul doreste sa atinga o CA de 300.000 de euro și spera sa urmeze numai o crestere naturala:
„Au fost și momente de descurajare, însă m-am hrănit cu mulțumirea că reușim să acoperim costurile fixe. Dar faptul că am crescut ușor de la un an la altul era un semn că se poate. Pentru anul acesta, pe fondul vânzărilor bune din 2017, ne-am propus să avem o abordare diferită cu fiecare dintre partenerii noștri pentru că preferințele consumatorilor diferă. Dacă mă uit doar la Iași și București, în Iași avem mai mult succes cu Aligoté și Fetească Regală, în timp ce în București Magnum are o performanță foarte bună”, explică Marian.