Cum să nu mai cumperi vinuri proaste!
Am mai prezentat si in alte randuri metode prin care puteti verifica daca un vin este bun sau nu, respectiv daca este de calitate, ori nu este. Iata, deci, ca topwines.ro revine cu alte idei, mai usoare si mai eficiente in detectarea “falselor” printre vinuri.
Desigur ca toti vrem sa avem ceva de calitate, bun si sa fie recunoscut astfel de catre consumatori, de aceea, sint multi producatori care se folosesc de tot felul de smecherii pentru a crea aceasta aparenta a calitatii. Exemplu: vinurile preparate din pulbere, vinurile uleioase (au mai multa glicerina, uitati-va pe eticheta), vinurile alcalinizate (cu aditivi alcalini), amestecurile vinicole cu adaos de coloranti.
Uitati-va intotdeauna pe contraeticheta pentru a fi sigur de ce cumparati.
- Sticla
Desi nu este o conditie obligatoriu pentru ceva de calitate, totusi am sa-l trec aici, dat fiind ca, in majoritatea cazurilor, un vin bun trebuie sa fie la sticla, nu bag in box sau altceva (exceptie face cel preparat din pulbere).
- Eticheta
Sa fie fara defecte, asta e conditia principala, fara margini dezlipite, inscriptii incerte si urme de lipici.
Data producerii trebuie sa fie asezata separat de informatiile principale de pe eticheta. Toate caracterele sa se vada clar, nu blurat. Faceti si corespondenta dintre aceasta si dop, cele doua trebuind sa aiba aceleasi caractere.
- Dopul
In general vinurile bune nu au dopuri de plastic, desi exista si unii producatori care combina: cele de platisc cu cele de pluta, iarasi nu e prea bine. Intotdeauna trebuie sa fie un dop de pluta, este primul semn al unui vin bun. E adevarat ca de asta nu va puteti da in seama in magazin cand luati vinul, dar dupa, cand il deschideti, stiti daca data viitoare sa mai cumparati unul de acest gen sau nu.
De aseemnea, dopul nu trebuie sa se sfarame sub presiunea tirbusonului.
- Glicerina va ajuta sa stiti daca vinul e facut sau nu din pulbere. Tot ce trebuie sa faceti e sa mai puneti 2 picaturi de glicerina. Daca e natural glicerina se va duce direct la fund (vinul) si isi va pastra culoarea. Daca glicerina se schimba in galben sau rosu, atunci vinul e facut din pulbere clar.