Subvențiile pentru zona montană
O alta sursa de bani pentru fermieri este Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) pentru finantarea investitiilor initiate in zona montana, care are un buget de 683 mililioane euro.
„Zona montana este o prioritate pentru AFIR, iar proiectele din aceasta zona constituie o necesitate pentru dezvoltarea durabila a mediului rural. Alocarea distincta dispusa in sesiunile de finantare si interesul crescut al beneficiarilor pentru accesarea fondurilor PNDR 2020 urmaresc dezvoltarea si stabilizarea populatiei in zona montana.
Pana in prezent, am finantat 154 de ferme si mai multe proiecte de procesare a produselor agricole, am sustinut financiar realizarea si modernizarea a 1.192 kilometri de retele de apa sau apa uzata si a peste 1.450 de kilometri de drumuri comunale, agricole si forestiere in zonele montane” a mai spus Adrian Chesnoiu, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Marea majoritate din fondurile alocate pentru regiunea montana au avut drept rusa, pentru 1.998 de tineri fermieri, submasura 6.1, la care AFIR a semnat decizii de finantare in valoare de 81 milioane de euro. Pentru infiintarea fermelor mici prin submasura 6.3, asociatia de stat a incheiat 1.952 de contracte de finantare cu o valoare de peste 29,3 milioane de euro.
Totodata, au existat multe proiecte acceptate si in domeniul exploatatilor agricole, respectiv prin submasura 4.1, precum si cele de modernizare a unitatilor de procesare a produselor agricole prin submasura 4.2, cu o valoarea totala de 52 milioane de euro.
Fondurile pompate in infrastuctura din zona montana au venit de la bugetul submasurii 7.2 (Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica), la care AFIR a stabilit 297 de contracte in valoare totala de peste 276 milioane de euro. Mai mult, 147 de contracte in valoare totala de 48,6 milioane de euro au fost incheiate si prin intermediul submasurii 7.6 (Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural).