BRÂNZETURI ȘI VIN

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Am fost la un eveniment frumos de degustare de vinuri din Craiova. Am sa va povestesc pe scurt ce am degustat si mi-a atras mai mult atentia. In special, acestea au fost vinurile Pogany. Combinatia a fost, de altfel, superba alaturi de niste branzeturi de la Delaco, de toate felurile si foarte fine.

Vinurile de la Dobra Wine din Satu Mare au reusit sa ajunga si ei la acest eveniment desfasurat la Craft Pub.

De la Dobra Wine i-am avut drept prezentatori chiar pe Ovidiu Frincu, iar detaliile despre vinificare au fost partea celorlalti degustatori: Lenuta si Narcis Neagoe.

Cele 6 vinuri alese au fost

  • Sauvignon Blanc demisec – Mozzarella Delaco
  • Traminer Roz Sec – Havarti Delaco D’Exceptie
  • Cadarca Rose Sec – Cascaval Sofia Delaco
  • Merlot Rose Demidulce – Brie au bleu – Ile de France
  • Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie
  • Feteasca Neagra Sec – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

De data asta am avut si o editie speciala, in care am degustat un Traminer Roz si Cadarca – vinuri care nu au aparut pe masa de degustare datile trecute. Cadarca este un soi de struguri rosii, destul de diplomat as zice, in comparatie cu alte soiuri, cultivat si in: Serbia, Albania si Ungaria.

Pe de alta parte, Traminer Roz vine ( ca o mica introducere) are o denumire putin ciudata? Asta aparent doar, caci numele ei vine de la pielita roz a acestui soi de strugure alb. Soiurile au acelasi nume in comun: Traminer, desi exista mai multe tipuri, cel mai des intalnit fiind: Gewürztraminer. Cum poate v-ati dat deja seama, particularitatea vinului consta in mirosul de trandafir roz si gustul de dulceata de trandafiri.

  • Dobra Wine si vinurile Pogany

Dobra Wine are o oarecare traditie a vinului si a ramas cam printre singurii din Zalau Satu Mare. Acestia au o arie larga, in jur de 300 de hectare si unde sunt plantate 16 soiuri de vita de vie. Cu 18 – 20 de hectare cultivate cu fiecare soi.

Numele Pogany poarta denumirea de la muletele celtice descoperite in site-urile arheologice din zona. Pentru crestini, celtii erau vazuti ca niste pagani, iar dealurile pe care se crestea via de la Dobra Wine se numeau Dealurile Pagane.

Imaginea amuletelor celtice este portretizata pe etichetele sticlelor de vin, alaturi de imaginile feminine, intr-un plan floral.

Se stie, de asemenea, ca vinul exista si acum 6500 de ani in Georgia, asta inseamna ca exista mai devreme decat graul (din datele cunoscute), care era cu 3000 – 5000 de ani in urma. Dar branza este consemnata in urma cu 5500 – 8000 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: