Problema cadastrării în România, încă nerezolvată

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

In jur de 4 mil de ha de pamanturi agricole sunt la acest moment cadastrate, cu ajutorul administratiei publice locale, cu care statul are contracte, insa numai cu 2 mii dintre acestia, deocamdata, se arata intr-un anunt al sefului MADR, Petre Daea.

„Cadastrul este o operatiune grea, sunt bani mulţi alocaţi prin POR, de la UE, dar sunt si de la bugetul statului. Sunt peste 400 de milioane de euro. Este o acţiune la nivelul tarii; s-au facut contracte cu peste 2.000 de UAT-uri. E o lucrare complexa, complicata, dar ea a trebuit facuta şi iata ca şi efortul acesta bugetar justifica necesitatea executarii unei asemenea lucrari de o astfel de amplitudine şi complexitate”, a spus Daea.

Daea a mai precizat si faptul ca aceasta operatiune de cadastrare este realizata numai de specialistii din domeniu, carora le mai da o mana de ajutor si autoritatile locale, pentru a descurca orice situatie complicata cu privire la statutul lor juridic si faptic.

„Toţi specialiştii de la Agricultura, cand ajung echipele de cadastru care vor executa aceasta lucrare, sa fie la faţa locului, sa mobilizeze proprietarii sa isi recunoasca parcelele in timpul acela scurt si sa fie autentic procesul de realizare a acestei actiuni foarte complexe si nu sunt usor de executat”, a explicat Daea

De aceea, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu, a explicat ca, si azi, inca exista probleme cu privire la cadastrare, ba chiar o probabilitate ca unii oameni sa ramana fara proprietati, cu sutele sau cu miile.

„Ne apropiem de 2020, de noul exercitiu financiar si nu avem cadastrarea, doar pe ici pe colo in unele comune. Sunt mari probleme cu proprietaţile, punerea in posesie s-a facut cum s-a facut si acum, cand au venit cei de la cadastrare, raman sute, poate mii de oameni, fara proprietati”, a precizat preşedintele LAPAR.

Tocmai de asta, din 2020, Romania va a vea probleme in privinta asta, existand posibilitatea ca sa piarda platile directe din Pilonul I al Politicii Agricole Comune, care nu poate opera fara identificarea cadastrala corecta a terenurilor agricole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: