Prețul petrolului ar putea crește la 100 de dolari per baril. De ce?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Arabia Saudită alaturi de OPEC sunt obligati de imprejurari sa nu schimbe pretul actual al petrolului, a declarat un strateg pentru CNBC in urma cu cateva zile. Cu toate acestea, exista un risc: asta doar daca Venezuela nu opreste intreaga producţie, caci altfel preţurile ar urca instant la 100 de dolari per baril.

Preţurile pe piaţa petrolului au tot urcat intr-un ritm alert inca din cursul anului precedent, preţul petrolului Brent ajungând la recordul ultimilor ani luna aceasta – 80 de dolari per baril.

Majorarile se datoreaza unei scaderi a producţiei de la OPEC şi, in schimb, o majorare a cererii din toata lumea.

Insa, chiar asa, recent, pretul petrolului crud au mers in jos, din nou, din cauza imprejurarilor, respectibv temeri cu privire la o piata care ar putea avea nivelul ofertei mult prea ridicat.

„Cred că Arabia Saudită, restul OPEC-ului şi Rusia au reuşit să calmeze industria”, spune Bob Parker, membru al comisiei de investiţii în cadrul Quilvest Wealth Management. „Cred că ei sunt îngrijoraţi cu privire la posibilitatea ca preţul petrolului să ajungă la 100 de dolari per baril, deoarece marii producători de petrol sunt sensibili la ideea că o astfel de creştere ar duce la o recesiune globală”.

Acuma, din cauza faptului ca se estimeaza o oferta scazuta pe piata, Arabia Saudită şi Rusia s-au intalnit vineri si au vorbit despre probabilitatea majorarii producţiei cu 1 milion de barili pe zi.

Declaratia a dus la o scadere a pretului. Petrolul Brent se tranzacţiona luni dimineaţă la 75,38 dolari per barili, mai putin cu 1,4% de la deschidere, pe cand preţul petrolului future s-a aflat cam pe la 66,72 dolari, în scădere cu 1,7%.

Parker a mai mentionat si ca, Arabia Saudită „are un interes puternic” în lasa la un preţ future constant, între 70 şi 80 de dolari per baril, iar majorarea către 100 de dolari ar putea avea loc imediat daca un „colaps complet” al producţiei din Venezuela se va produce.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: