Cum să bei și să nu te îngrași, în același timp! Da, e posibil!
Daca vreti sa beti fara sa va ingrasati, atunci trebuie sa stiti ca exista si acel tip de vin low carb, respectiv acele soiuri care nu cresc indicele glicemic.
Cu cat are mai mult alcool, cu atat are mai multe calorii, insa mai puțin zahăr. Probabil va ganditi asa: pai cum, ca doar alcoolul da concentratia de zahar. Hm, nu chiar.
E adevarat ca asta e mai multe o regula, dar, ca orice principiu, acesta are si exceptii. Vinurile cu o mai mare concentrație de alcool sunt cele mai vechi, care au fost tinute la fermentatie mai mult. Asta ne duce la concluzia ca organismele microscopice mananca mai multă fructoză și glucoză din struguri.
E important daca va intereseaaza carbohidrații sau nu, iar daca vreti sa fie totu cat mai low carb.
Cat timp are o concentratie de cam 15% atunci totu ar trebui sa fie ok.
Mai jos am realizat si o lista cu cele mai low-carb vinuri:
- Chianti,
- Merlot,
- Cabernet,
- Sauvignon,
- Pinot Grigio,
- Sangiovese, Shiraz
Cel mai bine e rosu sec, la capitolul rosii/alb/roze. Are putini carbs si, mai mult decat atat, are și multe alte avantaje pentru sănătate, considerat ca fiind mult mai bun per total decat albul, de catre specialisti.
Vinul roșu sec previne bolile cardiovasculare, inclusiv cancerul, conform unui studiu. Un vin sec are puțin zahăr, până în 10 gr per litru. Sunt multe care au doar 5 grame de zahăr la un litru. De asta se numesc seci/demiseci/dulci/demidulci – pentru ca fiecare dintre ele definesc cantitatea de zahar pe care o are vinul.
In general, ar trebuie ca aceasta concentrație de alcool sa se afle între 13 și 17%.