PERICOL: Guvernul vrea să elimine asigurările de participare de la achiziția publică

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Un proiect de Hotărâre, care se pregateste pentru aprobarea Guvernului, vrea sa elimine asigurările, ca instrumente cu ajutorul carora companiile aflate in relatii de afaceri cu statul pot sa-si garanteze solvabilitatea sau buna execuție a lucrărilor. Asta ar inseamna faliment curat pentru unii constructori, care ar trebui sa opreasca sume mari de bani, pentru a lua scrisori de garanție de la bănci, precum și pentru companiile de asigurare și brokeri, care isi iau foarte multi bani din aceste tipuri de afaceri; distrugerea unei linii continue de evolutie pe zeci de ani.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România(UNSAR), Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR) şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă (UNSICAR) sunt in opozitie fata de aceasta noua intentie.Cele 3 asociatii au cerul ajutorul Autorităţii de Supraveghere Financiară  (ASF), precum si faptul ca au depus o scrisoare comună către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), prin care arata asupra efectelor devastatoare pe care le-ar putea avea eliminarea asigurărilor de garanţie din grupul instrumentelor incadrate de stat în relaţia cu clientela lor.

 

“Dorim să semnalăm că demersul guvernamental privind simplificarea legislaţiei achiziţiilor publice, cu intenţia de a elimina garanţiile emise de societăţile de asigurare din categoria instrumentelor de garantare acceptate în cadrul procedurilor de achiziţie publică, are un impact major asupra industriei.  Cu o istorie de nouă ani în România, asigurările de garanţii, atât cele pentru participarea la licitaţii, cât şi cele pentru buna execuţie au cunoscut o dezvoltare continuă, companiile de asigurări investind permanent în adaptarea produselor la nevoia pieţei. Ca rezultat, asigurăriile de garanţii sunt din ce în ce mai solicitate de către companiile care participă la diverse licitaţii pentru achiziţiile publice.“, atentioneaza acestia.

Motivul principal pentru care a fost creat acest drept al operatorilor economici de a folosi garanţia de participare şi de bună execuţie ca o modalitate accesibila de garantare, emis de o societate de asigurări, a fost tocmai in ideea de a scadea cheltuielile, pe care aceştia le aveau, cand doreau sa participe la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: