FMI recomandă restructurarea programului “Prima Casă”

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

FMI a emis un comunicat prin care sfatuieste statul sa reformeze structura programului ”Prima Casă”, prin modificari precum stabilirea unei limite a îndatorării, care ar diminua din riscurile pe care trebuie sa le suporte băncile cand activeaza pe piata imobiliara. Limita care s-ar stabili ar trebuie sa se intinda asupra tuturor creditelor ipotecare, adica chiar si Prima Casă – se arata in acest raport al FMI, prin care ataca sistemul bancar din România:

”În acest context, FMI salută decizia guvernului de a reduce treptat programul Prima Casă” 

Sistemul bancar din România prezinta una dintre cele mai mari riscuri pe partea datoriei publice, in jur de 20% din active în 2017. O consecinta negativa directa desprinsa dintr-o astfel de activitate este devalorizarea din ce in ce mai rapida în cazul unor majorari  a dobânzilor. 

Mai mult de 200 de mii de români şi-au achizitionat o casa cu ajutorul programului ”Prima Casă”. Acesta ajutor pus la dispozitia cetatenilor de catre stat a reprezentat fost în perioada recenta cel mai stabil si semnificativ pilon de pe ramura creditării ipotecare, împrumuturile oferite de bănci prin acest program ajungand la un total de 8 mld. euro. 

Programul este coordonat de FNGCIMM, care are la dispozitie in prezent un buget de 2 miliarde de lei î(anul acesta), dar mai putin in comparatie cu cat avusese in anul precedent, la 2,5 mld. lei ori in raport cu 2016, când bugetul stabilit fusese de 2,94 miliarde de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: