Cât de săracă este România? O nouă lege ar avea să oprească risipa alimentară.

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Parlamentul a anuntat ca va vota o noua lege prin care se va incerca reducerea risipei alimentare, aprobarea urmand sa aiba loc peste cateva zile, iar principala lor consecinta ar fi moartea magazinelor sociale din Romania. Asta inseamna eliminarea unei surse de alimentare cu mancare la preturi mai mici, pentru foarte multe familii.

In acelasi timp, exista si o problema in legatura cu noua propunere legislativa, care ar trebui precizata: ea nu instituie niciun fel de obligaţii pentru firmele din industria alimentară, care sa opreasca risipa alimentara. Dimpotriva, toate sunt optionale.

Magazinele sociale și alte structuri de economie socială similare nu produc profit, asta fiind, desigur, o alta problema. In urma achizitiilor de catre consumatori, firmele, in cele mai multe vazuri, nu reusesc sa-si acopere din acest venit cheltuielile pe care le au cu afacerea. Sus-mentionatul tip de magazine exista si in țări ca Austria (Soma), Canada (Not-for-profit Grocery Markets), Luxemburg (Croix-Rouge Buttek), Caritas Markt (Elveția) – numai ca acolo ele merg bine. Ca o comparatie, acum 5 ani, pe continent nu erau putin mai mult de 1 mie- 1 mie si putin de magazine sociale.

Eurostat ne arata ca, la noi in tara, 38,8% din populație este afectata de riscului de sărăcie sau excludere socială – al doilea cel mai mare procent din UE – iar 23,8% din totalul populației sunt persoane care suporta privațiuni materiale severe. In sfarsit, 18,9% dintre persoanele care au un salariat risca saracia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: