APIA oferă adeverințe pentru fermierii care contractează împrumuturi

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

APIA Neamț scoate adeverinţe pentru beneficiarii subvențiilor platite in cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, platii redistributive, schemei de mediu și măsurile de mediu şi climă stabilite pentru Campania de anul acesta. De adeverinte este nevoie daca un fermier doreste sa foloseasca credite pentru finantarea activităţilor obisnuite, de la insituţiile bancare și non-bancare care au stabilit convenţii cu APIA. 

„Conform convenţiilor, la cererea scrisă a fermierului, APIA Neamț eliberează o adeverinţă prin care dovedeste că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2018, dorind sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, și/sau pentru măsurile de mediu şi climă.

Totodata, prin aceasta se dovedeste, la data emiterii ei, ca suprafaţa determinată pentru plată pentru schemele care fac obiectul convenţiei, că s-a realizat controlul administrativ sau cel preliminar, dupa caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care sunt obiectul convenţiei și că beneficiarul, la momentul emiterii adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a declarat Mihai Dorneanu, director executiv la APIA Neamț.

  • Credite garantate

În campania de anul acesta, fermierii nemțeni au transmis 25.333 cereri pentru 172.710 hectare, cu 6 mii de ha in plus in comparatie cu anul 2017.. Valoarea creditului va ajunge până la 80% din valoarea sumei calculate potrivit adeverinţei eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA garantează creditele oferite de bănci fermierilor. Totousi, nu ar trebui sa uite ca dobânda pentru acordarea creditelor va fi de cel mult 2%.

”În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA Neamț atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii”, a precizat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: