Apă GRATUIT de la stat, pentru fermieri!
Fermierii stabilit impreuna cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare contracte, care prevad obligatia de a iriga 1 milion de hectare de culturi agricole, folosindu-se de cele mai mari puncte de irigatii din Romania.
Seful MADR, Petre Daea, i-a anuntat pe fermieri ca ar trebui sa inceapa sa irige pamanturile lor, adaugand si ca, in acest moment, canalele de irigatii sunt aprovizionate cu apa, de catre stat, pe o distanţa mai mare de 1.600 de kilometri, iar agricultorii sunt principalele persoane care au parte de apa gratuit.
Petre Daea a mai declarat, de asemenea, ca, tot acum, fermierii au ajuns la un acord cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare pentru a iriga 1.000.000 de ha de culturi agricole:
„Am pus in miscare sistemul de irigatii. Am instalat sistemul de irigatii in intreaga Romanie si vom aranja in asa fel incat in 2020 sa putem iriga cele doua milioane hectare, avem 1,1 miliarde de euro care vor fi folositi pentru refacerea, reabilitarea sistemului de irigat, avem 435 de milioane de euro pentru realizarea sistemului secundar de irigatii peste tot in Romania. Iata, Prutul e pe camp, Siretul e pe camp, Dunarea pe camp. Sudul tarii, iata ca la Cetate s-a dat drumul sistemului de irigatii.
Iata ca la Nicoresti-Tecuci functioneaza deja sistemul de irigatii, in Braila, la Galati. Astazi in Romania am dat drumul la cele mai importante puncte de irigaţii, sigur n-am dat drumul peste tot, pentru ca nu-i posibil sa faci intr-un an ceea ce s-a daramat in 30 de ani„ , a spus ministrul Agriculturii.
A mai mentionat si ca refacerea sistemului de irigatii este o treaba complicata si ca, inca nu a fost finalizata, dar se lucreaza la acest lucru:
„Oamenii vor beneficia de apa gratuit tot timpul. O sa dam apa gratuit, lucru nou pana acum pentru Romania, iar fermierii vor putea sa-si execute lucrarile stabilite. 1.000.000 de hectare astazi sunt contracte intre fermieri şi ANIF, 825.000 de hectare sunt contractele de la inceputul anului pentru intreaga perioada si 200.000 de hectare pentru irigarea sezoniera.
Fermierii ar trebui sa foloseasca orice mijloc la indemana pentru a lua apa din canalele de irigatii si a o duce la cultura. Statul face un efort extraordinar pentru a da apa gratuit, insa aceasta apa trebuie sa ajunga la planta. Si pentru a face ce trebuie in tara noi am pornit un sistem de irigatii si acum avem peste 1.600 de kilometri de canal plin cu apa, pompata pe cheltuiala statului, ca sa putem veni in ajutorul ermierilor”, a adaugat Petre Daea.