Cum să eviți/oprești infestarea fermei tale cu pesta porcină africană
Pesta Porcină Africană este o boală care se poate extinde foarte rapid si la celalalte animale. Este un virus care infecteaza in principal porcinele domestice şi sălbatice, cu evoluţie fulgeratoare şi cu un risc de deces de 100% (de cele mai multe ori) a porcilor care o contracteaza. Cu toate acestea, nu este deloc periculos pentru oameni.
Focarele de boală au fost anuntate la graniţele României şi pe teritoriul ţării în Bihor, în judeţul Tulcea, în Insula Mare a Brăilei, de ANSVSA:
„Măsurile care trebuie respectate pentru a preveni răspândirea Pestei Porcine Africane”
Acelasi comunicat ne transmite:
„Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.”
Astfel, iata si sfaturile agentiei:
- nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu aceeasi imbracaminte cu care ati iesit si afara, sa va plimbati; trebuie mai intai o dezinfectie, iar pentru asta puteti pune o tăviţă cu paie alaturi de o soluţie slabă de sodă caustică;
- lasati sa se dezvolte porcii numai în locuri îngrădite si asigurati-va ca nu se ating cu alti porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
- nu dati de mancare la animalele cu resturi alimentare din carnea de porc gătită în familie;
- dacă sunt vânători în familie, care vaneaza carne de mistreţ, sa NU OFERITI NICIODATA porcilor apa din spălarea cărnii sau resturi de carne;
- NU IESITI CU scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
- NU ACHIZITIONATI purcei din locuri din care nu aveti informatii in prealabil, care nu sunt identificaţi (cu crotalie) şi nu au eliberat certificat sanitar veterinar de sănătate de la medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
- NU DATI DE MANCARE LA ANIMALE SI cu iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare sunt obligati sa informeze DSVSA județene cu privire la orice situație în care au identificat porci mistreți morți sau cu un comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.
Daca observati ca se potrivesc cu simptomele specifice bolii trebuie OBLIGATORIU si URGENT sa chemati medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau DSVSA judeţeană.
ORICE animal care a contractat aceasta boala trebuie sacrificat şi neutralizat, pentru care se va primi o despăgubire de la stat.