TOP filme psihologice, care se joacă cu mintea ta!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Filmele psihologice se numesc filme psihologice cu un sens, probabil cum v-ati dat deja seama: se urmareste prin aceasta productie introducerea aproape inconstienta a spectatorului in universul personajelor sau, mai precis, in interiorul mintii lor. In acelasi timp, filmul insusi ajunge sa se joaca cu mintea ta, mai ales ca e mereu subiectiva un astfel de punct de vedere.

  • Split (2016)

Acesta este cazul filmului Split, de pilda, in care protagonistul Kevin este, mai pe scurt, un nebun, mai exact diagnosticat cu tulburare de identitate disociativă. In total, spectatorul este invaluit de 23 de personalități ale lui Kevin, toate incercand sa se linisteasca una pe cealalta prin intermediul psihiatrei sale, dr. Fletcher. In nebunia lui el rapeste 3 adolescente, iar atunci este momentul cand apare o noua personalitate, complet neasteptata, denumită Bestia, iar filmul ne-o scoate foarte bine in evidenta.

  • The Silence of the Lambs (1991)

Altul: Tăcerea Mieilor, în care este vorba despre o agenta FBI, Clarice Starling, care are in cercetare cazul criminalului Buffalo Bill, un cunoscut criminal din SUA, bazat pe un caz real, omul rapind, mai intai, femei si numai ele, desprinzandu-le bucăți de piele. Din lipsa de informatii si intelegere a unui astfel de caz, Clarice nu are ce face decat sa-l sune pe Hannibal Lecter, un criminal de profesie psihiatru care mananca din trupurile victimelor sale, pentru a intelege mai bine mintea criminalului ei. Lecter ii propune, insa, un deal (intelegere): la fiecare informatie oferita de el, ea, la randul ei, trebuie sa-i ofere o informatie despre personalitatea ei.

  • Shutter Island (2010)

Probabil preferatul meu. Un detectiv, Teddy Daniels, pleaca, impreuna cu partenerul său, Chuck, pe insula Shutter, pe care se afla un ospiciu pentru persoanele cu tulburări mentale. Cei doi in sarcina cercetarea evadarii unei paciente de la ospiciul respectiv. Cu toate acestea, este discutabil daca nu cumva Teddy, in timpul sau petrecut pe insula, nu o ia si el razna alaturi de ceilalati detinuti si, progresiv, incepe sa deraieze de la scopul sau final. Intrebarea finala este asta: e mai importanta pacienta disparuta, care, de fapt, evadase din cauza practicilor extreme folosite de institutie, lucru pe care agentul il descopera pe parcurs. Leonardo diCaprio in rol principal.

  • Se7en (1995)

Într-un oraș imaginar, in care ploua permanent, doi detectivi criminaliști – unul bătrân, care se pregateste de pensie, iar celalalt in floarea varstei – cerceteaza cazul unui criminal. Ucigașul omoara numai persoanele care au savarsit infractiuni foarte grave, care, normal, s-ar pedepsi cu pedeapsa capitala (insasi faptele penale sunt imaginare, pur fictiune, dar intrebarea e, in final, de ce? pentru ca asta e motivul pe care filmul ni-l spune la inceput, dar, pe parcurs, lucrurile se schimba). Pune probleme morale si juridice.

  • Cube (1997)

Un grup de persoane fara nicio legatura istorica intre ei sunt asezati intr-un labirint imens facut din cuburi. Acest cub este format din mai multe probe pe care grupul trebuie sa le treaca, iar singura modalitate de scapare este rezolvarea unui calcul matematic complicat. Numerele inscrise prin labirint ii indreapta spre iesire, însă probele din ce in ce mai dificile la care ei sunt supusi ii opreste din drumul lor.

  • One Flew over the Cuckoo’s Nest (1975)
 Numele actorului spune tot: Jack Nicholson in rol principal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: