Șansele fermierilor români de a câștiga piețele externe sunt mai slabe
“FERMIERII ROMANI AU TOT MAI PUTINE OPORTUNITATI PE PIETELE EXTERNE” – aceasta este declaratia fostului sef al MADR, Daniel Constantin, care a argumentat ca tara noastra nu a mai reusit sa ocupe noi piete, ba mai mult a iesit de pe cele deja existente.
Fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin a spus, in cadrul unei conferinte, ca Romania a iesit de pe piete de desfacere pe care in urma cu cativa ani le ocupase, astfel s-a ajuns in situatia in care sa se discute pe piata noastra despre lipsa posibiltatilor fermierilor romani de a mai intra pe piete externe.
„Sigur, daca pe aceasta zona a fondurilor europene, a cresterii productiei stam bine, ceea ce nu aud din pacate in ultimul timp sunt masuri care sa vorbeasca de identificarea de noi piete de desfacere. Si cred ca rolul MADR – am spus-o inca de acum trei ani de zile, de cand am plecat din minister – cred ca trebuie sa fie acesta: sa se dezvolte, sa se modernizeze, nu doar sa vorbim de productia la hectar, ci sa vorbim de oportunitati de piata pentru fermieri. Si la acest capitol, din pacate, Romania nu numai ca nu a gasit noi piete de desfacere, ci a inchis piete de desfacere pe care le castigase~, a spus Daniel Constantin.
Acesta a mai mentionat ca in anii 2013/2014 Romania nu a mai fost printre primele in top in comertul cu produse agroalimentare, de aceea s-a incercat recastigarea pietei romanestii cu masuri legislative in 2016, insa fara efecte pozitive si vizibile.
„Dau exemplu, piata din Iordania, care in 2015 a explodat. Aveam peste un milion de capete de ovine pe care le exportam, dar de atunci, din pacate, exporturile au scazut masiv. Este doar un exemplu. Daca va uitati la balanta comerciala, o sa constatati ca din anii 2013 si 2014 Romania nu a mai avut balanta comerciala pozitiva. Au fost doi ani de exceptie, ne-au ajutat intr-adevar si precipitatiile, dar au fost doi ani in care ambele elemente necesare unei balante pozitive s-au intrunit: au crescut si exporturile si in egala masura au scazut importurile, pentru ca piata romaneasca a inceput sa fie recastigata.
Este o dezbatere extrem de ampla. S-a incercat si o fortare pe recastigarea pietei romanesti. Aici, daca ma intrebati pe mine, lucrurile ar trebui privite altfel, nu prin masuri legislative care sa impuna, pentru ca este piata libera. Ne-am luptat pentru o economie de piata functionala, in care pretul este dat de cerere si oferta, in care nu statul impune anumitor comercianti ce sa cumpere si cu ce pret, ci statul stimuleaza pana la urma comertul care sa fie benefic pentru ambele parti. De aceea, consider ca acele masuri legislative care s-au fortat in anul 2016 nu erau solutia, ci Legea cooperativelor”, a mai adaugat acesta.
El nu a uitat sa mai mentioneze si ca, fermierii romani au ajuns in situatia actuala si din cauza unor schimbari esentiale pe partea de PNDR, care ar trebui readuse intr-o forma profitabila pentru beneficiarii romani.