Zahărul distruge, la propriu! Cum și de ce ar trebui să renunți la acest aliment!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Am zis sa scriu azi un articol pe care, poate, trebuia sa-l scriu mai devreme, din motive clare: zaharul este folosit la scara larga de catre toti oamenii, dar, crede-ma, e mai usor sa te dezobisnuiesti decat crezi, de pilda, pentru mine este mai usor sa iau un irish coffe (care deja e indulcit cu caramel sau alte tipuri de indulcitori) si, astfel, nu mai pun zahar in bautura (ori daca vreau sa ma trezesc bine de tot si sa nu am scaune beau un espresso fara zahar!). Motivele pentru care m-am lasat eu, de exemplu, de zahar este simplu: poate duce foarte rapid la obezitate, la aparitia diabetului, la afectiuni legate de hipertensiune arterială, la Alzheimer sau la diferite tipuri de  cancer.

Multe dintre produsele pentru copii au cantitati industriale de zahar, lucru foarte grav, caci obisnuiesc copiii de la o varsta mica cu zaharul si cu gustul acestuia, avertizeaza tot medicii. Nu mai este un secret deja ca ele se afla si in alimentele procesate, precum cartofii, fructele, cerealele, ketchup-ul, muştarul, sosurile şi dressingurile pentru salate/supe.

Totodata, deoarece afecteaza vasele sangvine, pot aparea si afectiuni legate de functionarea corecta a rinichilor sau a ochilor.  Desigur ca, in acest caz, este si sistemul imunitar afectat.

De aceea, poate daca voi lasa aici scris majoritatea dezavantajelor unei alimentatii cu un consum ridicat de zahar, veti renunta la zahar (sau cel putin il veti folosi intr-o cantitate mai mica):

  • multe carii. Dupa cum bine stiti, cariile duc foarte rapid la distrugerea definitiva a danturii, lucru care se poate intampla destul de rapid, avand in vedere comertul actual si mentiunile facute anterior;
  • Obezitate la copii. Cel mai des, motivul aparitiei obezitatii, si asta in orice caz ar fi vorba, este sedentarismul, alaturi de o alimentatie defectuoasa. Sa nu uitam ca obezitatea la copii si adolescenti a crescut in ultimii ani in Romania, 2 boli care pot duce extrem de rapid la diabetul zaharat de tip 2, la sindromul de apnee în somn și la dezvoltarea altor bolilor cardiovasculare. Sucurile si ceaiurile dulci sunt pline de fructoza, ceea ce, in mod cert, reprezinta un factor de risc. Problema cu fructoza e ca, atunci cand o consumi, iti creste dorinta de a manca mai mult, ducand usor, usor la rezistența la leptină, un hormon care are grija ca pofta de foame sa nu depaseasca valorile normale;
  • Diabetul zaharat tip 2. Avand in vedere si consideratiile expuse anterior, inclusiv pancreasul este afectat;
  • Mai multe sanse de a intra intr-o perioada proasta, zisa si depresie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: