Cum se face un pelin bun…la tine acasă!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Vinul pelin a devenit foarte popular in ultima perioada in Romania sau, mai bine zis, a fost popularizat de producatori, unul dintre primii de acest si de succes este Domeniul Urlati din Podgoria Dealu Mare, cea mai mare podgorie din tara noastra. Pentru ca a devenit atat de iubit de atatia consumatori, azi, m-am gandit sa scriu un articol pe tema asta.

De cele mai multe ori vinul pelin este folosit ca aperitiv, insa el poate fi baut si la sfarsitul mesei, asta deoarece este un vin mai mult “digestiv”. Se realizeaza dintr-o combinatie mai mare de plante, majoritar planta pelin, de unde si denumirea soiului.

Am adunat mai multe informatii de la diferiti specialişti dintr-un ghid intitulat „Vinul casei“, publicat în 1975 la editura CERES despre modalitatea in care se prepara bautura:

  • Vin pelin sec – se ia un săculeţ din tifon, bine spălat, de formă cilindrică, care se introduce uşor pe gâtul damigenei. În saculet se adauga florile de pelin uscate. Pentru cam 10 litru de vin se utilizeaza in jur de 25-30 grame de floare de pelin. Din cand in cand trebuie sa mai gustati si sa scoateti săculeţul după 4-6 zile, in momentul in care vedeti ca e suficient de amărui;.
  • La pelinul roşu sec floarea de pelin s e pune între  bobiţele  zdrobite, se  fermentează şi se presează, cantitatea  de  floare  pentru  10 litru  fiind  de cam  20 grame.
  • Pelinul dulceag se realizeaza din struguri negri, cat mai bine copti. Se introduce în fundul unei putine floare de pelin (20-25 grame/10 litri) şi câteva felii de gutui, dupa care se pun boabele zdrobite în putină si peste se toarnă must dulce. Fermentează cu boasca înecată. Gutuia şi dulceaţa vinului dau o aroma plăcută, fină;
  • Pelinul de 1 Mai – este un pelin traditional românesc care se realizeaza din mai multe plante. În prealabil se realizeaza o macerare a plantelor şi seminţelor în alcool, iar maceratul rezultat se pune deasupra vinului. Cantitatile pentru 10 litri de vin:

– floare de pelin – 20-25 grame;

– peliniţă – 5 grame;

– sămânţă de coriandru – 2-3 grame; –

cuişoare – 2 grame;

– scorţişoară – 3-4 grame;

coji de gutui – 2-3 grame.

Peste ingredientele mentionate se pune peste ca acoperitor spirt îndoit cu vin şi după 6-0 zile maceratul se scurge şi se pune deasupra vinului alb, uşor dulceag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: