Spiritul civic câștigă: Cristi Brâncoveanu și lupta lui împotriva hoților din Timișoara
Scriu acest articol astazi pentru a arata lumii ca cetatenii, daca vor, chiar pot face o diferenta (nu mereu, dar in general pot) si sa schimbe sistemul in care traiesc. Dupa 3 ani de la primul protest organizat de Cristi Brâncovan, la Timișoara, se vad primele rezultatele împotriva luptei hoților din buzunare din mijloacele de transport public din capitala Vestului. Un tanar inginer de 38 de ani a reusit, cu ajutorul concetatenilor, a reusit sa reduca numarul infractiunilor de acest gen din autobuze si nu numai. Reporterii tion.ro i-au luat un interviu lui Cristi Brâncovan, in scopul de a arata romanilor povestea din spatele luptei si cum a reusit sa-si atinga scopul. Ce urmeaza pentru anul nou 2019?
Dorinta tanarului inginer de a reduce numarul infractiunilor din mijloacele de transport public s-a materializat prima data in aprilie 2016, cand a inceput sa organizeze protestele in fata primariei.
Timisorenii erau efectiv terorizati de hotii de buzunare din autobuze si nu se mai simteau in siguranta, inclusiv soția lui fusese vicitima unei tentative de tâlhărie, iar un prieten de-al lui chiar a folosit violenta impotriva hotilor pentru a proteja o batrana de acestia. Acestea au fost principalele sale motive si mobile:
„…faptul că hoții au reacționat violent la intervenția unui amic în sprijinul unei bunicuțe. Ulterior, el a căutat soluții de răzbunare în afara legii, dar eu am preferat să caut să-i identific și în scurt timp am început să mă întâlnesc cu ei pe stradă și să-i provoc, știind că acest lucru o să le dăuneze în plan profesional. Și le-a dăunat, doi din cei trei agresori ajungând unde le este locul, iar unul din ei mă percepe pe mine drept vinovat pentru tot ce i se întâmplă, după ce nu doar că l-am viralizat pe internet, dar am și identificat și consiliat două părți vătămate astfel încât acestea să meargă până la capăt cu dosarele de furturile din locuință, lucru ce s-a întâmplat.
Ajunsese la furturi din locuințe deoarece banii din furturi din buzunare nu-i mai ajungeau din cauza notorietății. Și fratele respectivului, la fel de cunoscut ca hoț din buzunare, a ajuns la pușcărie tot consiliind părțile vătămate, ce au apelat la mine în paralel cu apelul la autorități, astfel încât după mai mult furturi din magazine a ajuns unde îi este locul”, ne explica Cristi Brâncovan.
A calatori cu un mijloc de transport public din oras devenise efectiv un pericol, autobuzul era un pericol public, contextul fiind agravat si de reducerea sanctiunilor pentru furt și furt calificat. Modalitatea cea mai usoara in care hotii scapau era prin modalitatea de impacare cu părțile vătămate cu care reuseau sa vorbeasca datorita informațiilor obținute de avocați de la dosar.
Cum arata azi Timisoara? in 2019?
„Pe fondul presiunii publice instituțiile responsabile au început să manifeste mai multă preocupare spre preîntâmpinarea și soluționarea acestor infracțiuni mărunte. Sper ca și cetățenii să fie mai atenți în jur, nu doar pe mijloacele de transport în comun, ci în orice loc public aglomerat. În plan plan personal sunt împăcat cu faptul că am reușit să sprijin autoritățile în cazuri finalizate prin condamnarea a opt hoți, din care deja jumătate sunt liberi pe fondul pedepselor mici și a diverselor beneficii de care au parte în privința executării pedepselor, astfel încât, în fapt, ajung să execute sub jumătate din pedeapse și așa mici, dacă nu au abateri disciplinare”, povestește Brâncovan.
De aseemenea, el sustine ca nu timisorenii nu trebuie sa-si lase garda jos, deoarece in 2019 intensitatea acestor infractiuni marunte ar putea creste din nou:
„Trebuie să fim pregătiți pentru o continuă intensificare a infracționalității, pe fondul preocupărilor decidenților îndreptate exclusiv în direcția apărării intereselor infractorilor. Cel mai important este ca timișorenii, timișenii și românii să se ducă masiv la vot și să nu mai voteze cu hoții. Restul sunt amănunte…”, declara Cristi Brâncovan.