Mastercard primește amendă usturătoare de la UE, pentru că nu a respectat legea comunitară

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Comisia Europeana (CE) a stabilit o amenda usturatoare in plata gigantului Mastercard in valoare de 570,5 mil. euro, deoarece aceasta a restrans posibilitatea comerciantilor de a obtine acorduri mai avantajoase pentru ei de la bancile din alte tari care sunt in Piata Unica europeana, in temeiul regulamentelor antitrust ale UE.

“Consumatorii europeni folosesc carduri de plata zilnic, atunci cand cumpara alimente sau imbracaminte sau cand fac tranzactii online. Impiedicand comerciantii sa gaseasca conditii mai bune oferite de banci in alte state membre, Mastercard a marit artificial costul tranzactiilor cu cardul, afectand astfel consumatorii si retailerii din UE”, a anuntat, intr-un comunicat de presa, comisarul european Margrethe Vestager.

Mastercard este a doua cea mai importanta firma de carduri din Zona Economica Europeana (EEA) dupa valoarea tranzactiilor si a numarului de carduri eliberate pentru consumatori.

Bancile le acord clientilorlor servicii de plata cu cardul sub brandurile Mastercard si Maestro. Mastercard este un intermediar prin care bancile elibereaza carduri comerciantilor, creand un sistem de incheiere a platilor cu cardul si transmiterea banilor catre banca retailerilor.

Mai mult de 50% din totalul tranzactiilor fara cash realizate de firmele si consumatorii europeni sunt facute prin intermediul cardurilor.

In momentul in care clientul utilizeaza un card de credit sau de debit online sau intr-un magazin, banca autorizata in magazinul acela plateste o suma (“taxa de schimb” / “interchange fee”) catre banca care a eliberat cardul. Dupa aceea, banca magazinului retine suma platita de la magazin, dar fiind inclusa in pretul final pe care consumatorii il dau pentru servicii.

Ideea principala este ca magazinele din tari cu taxe mari nu aveau posibilitatea sa obtina taxe mai mici de la banci din alte state membre ale Uniunii Europene, din cauza regulamentelor impuse de Mastercard, fata de care erau obligati, caci lucrau cu ei. De aceea, retailerii erau obligati sa plateasca taxe mai mari decat normal, la Mastercard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: