Adevărul despre scandalul cu clorul din apă. Cine de vină?
Ministrul Sănătății a emis publicitatii rezultatele testelor care au avut ca obiect apa potabilă din Capitala. Sorina Pintea a discutat despre scandalul cu nivelul clorului din apă care depasise limitele legale (conform studiilor de la laboratoare), insa despre care, ApaNova, sustinuse ca era in limitele legale.
Într-o conferință de presă organizata in urma cu cateva zile, pe data de 31 ianuarie, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a dezvaluit discutiile din culise despre concentrația de clor care depasise cu mult nivelele normale:
„Am recomandat, nu am obligat populația, să nu folosească apă de la robinet pentru igiena personală sau consum. Am considerat necesar că fiecare ia o decizie cunoscând faptele”, a zis Pintea.
„Testarea durează un anumit timp. De aceea am spus că așteptăm și aceste rezultate de la laborator. N-am spus că apa nu e potabilă. Între apă cu nivel ridicat de clor și apă potabilă e o diferență. Ministerul Sănătății Publice au prelevat apă în dimineața de 31 ianuarie ca să testeze”, a mai spus reprezentantul Guvernului;
„N-au fost probleme până acum cu calitatea apei din municipiul București”.
„A fost o poluare cu amoniu. Trebuia tratată cu mai mult clor, dar trebuia anunțată populația (de Apa Nova – n.r.)”, a declarat ministrul Pintea.
Pe 31 ianuarie, primarul Gabriela Firea a anunțat că a ordonat unor inspectori sa controleze dacă apa furnizată de Apa Nova poate fi folosita pentru consum sau uz casnic si care e motivul declaratiilor oficialilor de la ApaNova si Ministerului Sanatatii.
„Cred că este treaba organismelor statului să verifice dacă avem de a face cu informații menite să alerteze inutil populația”, a declarat Firea, după ce Ministerul Sănătății le-a solicitat populatiei din Capitala sa nu utilizeze apa de la robinet, deoarece contine mai mult decat ar trebui clor, pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală.
- Declaratiile ApaNova
„Rezultatelele probelor prelevate începând cu 29 ianuarie nu indică depășiri ale clorului. În fapt, a existat o depășire pe râul Argeș a indicatorului amoniu. Măsură cea mai urgentă sau rapidă a fost creșterea dozei de clor, care a dat în anumite puncte din Sectorul 6 un miros de clor”, a declarat Savin Mihai, director adjunct al Apa Nova, in cadrul Consiliului General.
„Ulterior, am trecut la alimentarea orașului București preponderent din râul Dâmbovița. Monitorizăm permanent ce se întâmplă în rețeaua de distribuție. Apa este potabilă și bună de folosit. Nu cunoaștem pe ce se bazează afirmațiile Ministerului Sănătății, nu am primit nicio notificare. Nu există niciun pericol pentru sănătatea publică”, a mai adaugat el.