ATENȚIE! Încă un medicament a fost retras DEFINITIV de pe piață!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

A mai fost retras un medicament de pe rafturile farmaciilor din tara! De data aceasta medicamentul retras este Epistat, singurul de acest tip, de altfel, care are in componenta o substanță activă fenspiridă inca prezenta pe piață, insa care va fi retras, in curand, de firma maghiară gedeon Richter. Aceasta din urma a declarat printr-un comunicat ca toate farmaciile care poseda acest medicament, din tara, vor retrage in mod definitiv produsele de la vanzare.

Motivul retragerii medicamentului Erestat de la comercializare vine pe fondul intreprinderii aceleiasi actiuni de catre laboratoarele Servier din Franța, care au descoperit ca substanta activa din continutul produselor nu este benefica consumatorilor.

În România, substanța fenspiridă este vanduta sub denumirea de Eurespal (Laboratoarele Servier din Franța) și Epistat (Gedeon Richter, din Ungaria). Medicamentul este folosit in cazul remediul tusei şi expectoraţilor dezvoltate din cauza bolilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de mai mult de 2 ani, se descrie in prospectul medicamentului, publicat de ANMDM.

In acelasi timp, medicul Mihai Craiu recomanda prudenta maxima, dar nu alerta/criza, intrucat cazul nu necesita o astfel de actiune:

Nu este cazul să reacționăm emoțional și să dăm năvală cu toții la cardiolog, pentru a face EKG. Să fim raționali! , a spus specialistul.

În 8 februarie, autoritatea franceză care supravegheaza domeniul medicamentelor din tara, a anuntat ca retrage de la comercializare comprimatele și siropul care aveau in compunere substanța activă fenspiridă, vanduta drept Pneumorel și Eurespal. La numai 4 zile de la retragere, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a declarat oficial printr-un comunicat retragerea in mod definitiv de pe piața românească a medicamentului Eurespal, in urma anuntului facut de francezi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: