Cum să consumi zahăr și să nu te îngrași
Cum poti evita sa te ingrasi si, totusi, in continuare sa consumi zahar? Cel mai usor e sa folosesti o alternativa simpla la aceasta, desigur! In primul rand, trebuie sa intelegem ca acest aliment este principala sursa de grasime care se depune la noi in corp, asa ca ai 2 optiuni: ori alegi alternativa, ori te opresti din a o mai folosi atat de frecvent:
“Din zahăr facem grăsime. Noi nu putem să depozităm zahăr.
Singura formă de depozit a zaharurilor este glicogenul care rămâne la nivelul mușchilor și ficatului pe o perioadă limitată de timp și apoi, se transformă în grăsime. Așa că, sursa principală a grăsimilor este zahărul”, avertizează medicii.
- Cum evitam efectele negative ale zaharului asupra corpului?
Cel mai important lucru dintre toate, si asta se aplica la orice ingredient folosit in alimente nu numai la zahar, este sa te uiti pe eticheta produsului, inainte de a decide sa-l cumperi. In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere ca, daca pe un produs scrie ca nu contine zahar, dar contine grasimi, atunci nu am facut mare lucru, deoarece inclusiv cele din urma ne ingrasa:
„Zahărul este prezent în aproape toate alimentele, tocmai de aceea sugerez pacienților mei să citească eticheta produselor înainte de a le cumpăra. Dacă vor cumpăra un produs neetichetat, ceea ce e puțin probabil, dar se mai întâmplă, trebuie să cunoască ce conține acel produs.
De exemplu, mierea sau o prăjitură: trebuie să știm că o prăjitură conține atât zaharuri, cât și grăsimi. Chiar dacă vom consuma o prăjitură fără zahăr, trebuie să fim conștienți că ea conține grăsimi. Deci nu scăpăm de îngrășare dacă alegem să consumăm în exces dulciuri, cu sau fără zahăr”, avertizează medicul Florin Ioan Bălănică, care lucreaza cu pacienti cu exces ponderal.
Solutia clara: nu consumi in exces zahar.
- Consecintele excesului de zahăr?
Prima consecinta a consumului de zahar este afectarea pielii si a ficatului, asa cum ne prezinta problema si specialistul:
“Zahărul rupe fibra de colagen și elastină din structura pielii. Și atunci o persoană care își dorește să arate bine, investește în aspect prin proceduri de înfrumusețare și consumă mult zahăr, o face degeaba pentru că nu a rezolvat cauza: consumul de zaharuri. Din punctul de vedere al pancreasului, lucrurile sunt foarte profunde: pancreasul are o funcție endocrină și una exocrină.
În funcția endocrină, vorbim de hormonii implicați în procesul de digestie, iar în funcția exocrină, vorbim de enzimele digestive responsabile pentru anumite procese de digestie. Acesta are o influență benefică și în formele mai grave de diabet. Orice tratament dă rezultate mult mai bune dacă persoana respectivă are un regim de viață echilibrat”, ne spune medicul.
Pentru a functiona, creierul nostru ne cere glucoză, ca sa nu renunțe la carbohidrați. Aceștia reprezinta cam 50-60% din dieta zilnică a unei persoane normale. Substantele mentionate trebuie sa aiba drept origine alimente total integrale, ce pot elibera usor-usor glucoza în sânge, pentru a fi sanatoase si pentru ca noi sa putem benefica de proprietatile lor in mod corect.