Cât de rău este zahărul pentru organismul nostru?

Consumul de zahar, dupa cum bine stim toti, nu este sanatos, atunci cand vine vorba de nutritie, in special datorita riscului crescut pe care-l prezinta in legatura cu aparitia unor boli cronice precum obezitatea și diabetul, hipertensiunea arterială, Alzheimer sau cancer.

Am mai scris si in articolele noastre precedente ca, majoritatea alimentelor pe care le cumparam zi de zi contin zahar, chiar foarte mult, fie ca vorbim de mancare pentru copii, racoritoare, snacksuri etc., afectand in principal vasele sangvine, dar si creand probleme la nivelul rinichilor și al ochilor. Totodata, poate afecta sistemul imunitar. Pentru a echilibra alimentatia moderna si nesanatoasa, se recomanda consumul de fructe proaspete.

Consecintele negative sunt urmatoarele:

  • creeaza carii. Perioada in care o persoana este inca copil este cea mai importanta perioada din viata lui, intrucat atunci el isi formeaza bazele caracterului, obisnuintele, dorintele, dar si fizicul, de aceea el nu trebuie lasat sa manance prea multe dulciuri, pentru a nu-si distruge dantura, care sa conduca, in final, la carii si pierderea dintilor;
  • Obezitate la copii. Am mai raportat un studiu pe acest site in care am spus ca obezitatea in randul copiilor e peste 10% in Romania si este in continua crestere. Se recomanda corectarea imediata a regimului cu o alimentatie sanatoasa, corecta, precum si desfasurarea unor activitati sportive. In caz contrat, poate creste riscul aparitiei diabetului zaharat de tip 2, pentru sindromul de apnee în somn și pentru afectiunile cardiovasculare. Trebuie sa retineti ca sucurile care contin zahar in exces contin si fructoză, care creste puternic senzația de foame.
  • Diabetul zaharat tip 2. Am vorbit deja despre ea.
  • Crește riscul de depresie. Exista din ce in ce mai multe studii care dovedesc legatura dintre o alimentatie nesanatoasa si cresterea riscului de aparitie a depresiei.
  • Scazand colesterul bun din corp, zaharul duce la cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.
  • Favorizează apariția cancerului. Daca se reduce pH-ului sângelui mai mult decat este recomandat, apare acidoza metabolică – o tulburare care contribuie la cresterea riscului de dezvoltare a cancerului.
  • Fragilizarea oaselor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: