Ce conțin mare parte din iaurturile cumpărate de români
Avem un studiu de ultima ora publicat de APC, Asociația Pro Consumatori, care ne vorbeste despre compusii din iaurturi care exista in produsele de acest gen de pe piața de desfacere din tara noastra.
”Iaurtul industrial se realizează din lapte tratat termic (pasteurizare la minimum 80 grade Celsius, temperatură la care temuta bacterie Escherichia coli este distrusă, dar care distruge și componente valoroase din laptele crud), conține conservanți, se realizează din materii prime care nu pot fi mereu cele mai proaspete și este sistematic supus înnoirilor de rețetă”, dupa cum ne arata Prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE Bucureşti.
Iaurtul intra in categoria „lactatelor acide“ sau „lactatelor fermentate“, adică produsele lactate cu gust acru, precum Merceologie (știința mărfurilor) care reprezinta grupul produselor rezultate din lapte, datorita acțiunii în timp a unor microorganisme specifice (bacterii de fermentație).
Cuvantul iaurt din limba romana a fost preluat din limba turcă, care se citeste la fel, numai ca se scrie diferit: yoğurt;
Asociația Pro Consumatori (APC) a cumparat 45 de tipuri de iaurt din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu gramajul cuprins între 100 g și 300 g, pentru realizarea unui studiu care avea drept finalitate ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
Concluziile:
- Iaurtul din lapte de capră este unicul tip de iaurt care NU conduce la balonare;
- 9 din 10 tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat;
- 2 din 10 tipuri de iaurt au adaosuri proteice. Numai 1 din 10 tipuri de iaurt este realizat 100% din lapte românesc;
- Numai 15% din tipurile de iaurt studiate sunt ambalate în ambalaje din sticlă;
- 13% din tipurile de iaurt analizat au adaos de smântână.
Studiul referitor la calitatea iaurturilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin ea, experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) doresc să-i înveţe pe consumatori să afle mai multe despre continutul etichetei de pe produsele alimentare, pentru ca acestia sa aleaga mai bine alimentele care trebuie achizitionate:
”Din păcate, iaurtul fabricat în sistem industrial, cu mici excepții, nu mai are nimic în comun cu procesul natural de obținere al acestuia, adică prin fermentarea naturală a laptelui nestandardizat de către bacteriile de fermentație. Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat și omogenizat, lapte praf degresat, concentrate proteice de origine lactată obținute prin ultrafiltrare și grăsimi din lapte. Le recomand consumatorilor să cumpere acele tipuri de iaurt care au pe etichetă mențiunea „Produs românesc”, fapt care atestă că acel produs s-a obținut numai din lapte românesc. A nu se confunda mențiunea „Produs românesc” de pe eticheta unor iaurturi cu mențiunea “Produs în România”, care poate ascunde faptul că acel iaurt conține și lapte din afara țării, amestecat cu lapte romanesc”, ne spune, la sfarsit, Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România.