Ești mai deștept dacă bei vin, decât dacă faci matematică!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Un nou studiu a arătat că dacă te obșinuiești să deguști vinuri, atunci aceasta practică îți va stimula creierul mai mult decât orice altă obșinuință, se scrie într-un raport al oamenilor de ştiinţă americani.

Faptul de a urma toate etapele degustării unui vin, de la faza văzului și până la faza degustării propriu-zise declanșează în creierul tău o multitudine de procese neurologice complexe, după cum ne explică neurologul Gordon Shepherd, de la Universitatea Yale. Aceste procese sunt mult mai eficiente pentru dezvoltarea creierului tău decât ascultarea unei melodii sau chiar decât matematica, argumentează Shepard în cartea sa, “Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine”.

În cartea științifică se vorbește despre numeroasele procese neuronale care au loc în timpul degustării, inclusiv despre analiza vizuală a băuturii din sticlă şi pahar, dar şi modul în care percepe corpul nostru lichidul, oxigenul, saliva în combinație cu toate mişcările complexe ale maxilarului, limbii, diafragmei şi gâtului.

Moleculele din vin activează aproape toți receptorii gustului şi mirosului, după cum se explică în raportul publicat din cartea lui Shepherd, iar, în urma semnalelor transmise creierului, acesta declanşează un calcul cognitiv complex care conduce la recunoaştere, memorie, judecată, emoţie şi plăcere. Față de matematică, degustarea vinului implică folosirea mai multor sisteme senzoriale.

Un alt studiu asemănător a fost publicat în jurnalul Frontiers din Human Neuroscience, care arăta că anumite părţi ale creierului somelierilor sunt mai groase comparativ cu ale unui om obişnuit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: