ANPC a descoperit o tonă și jumătate de pește stricat pe piața românească

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a declarat alerta generala, in urma unor descoperiri socante ale inspectorilor din institutie, care au aflat despre existenta a unei tone si jumatate de peste si produse din peste STRICATA. Masura imediata aplicata a fost amenda si retragerea urgenta de pe piata a acestor alimente. 

Marfa era luata din afara si apoi pusa pe rafturile din hipermarketurile din Capitala şi Ilfov. Cateva dintre practicile ilegale practicate de acestia: comercializarea produselor după expirarea termenului de consum sau nerespectarea condiţiilor de păstrare.

11 agenți economici din aceste localitati au fost verificati de catre agentii ANPC. Ulterior controalelor legale s-a descoperit incercarea infractorilor de a vinde pește și produse din pește stricate sau depozitate în condiții improprii.

1.6 tone de pește și produse din pește au fost scoase de la comercializare, iar inspectorii au dipus și asupra a 10 amenzi, în valoare de 200.000 lei, și un avertisement.

Toate produsele veneau din import.

Au fost incalcate urmatoarele dispozitii (in mare):

  • pește refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus și fără strat de gheață protector
  • comercializarea de icre sărate vrac și fructe de mare pentru care la locul de vânzare nu se respectau condițiile de temperatură impuse și declarate pe etichetele produsului
  • comercializarea de pește congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheață în ambalaj sau arsuri de congelare
  • comercializarea de pește refrigerat cu miros nespecific, culoare modificată
  • comercializarea de pește impropriu consumului uman din cauza caracteristicilor calitative neconforme (alterat / branhii închise la culoare / mucus abundent / ochi opaci)
  • comercializarea de creveți decorticați congelați rapid, cu modificări organoleptice (arsuri de congelare și conglomerate de gheață în ambalaje)
  • comercializarea de pește afumat care avea data limită de consum depășită
  • informații incomplete la bazinul cu pește viu (nu se specifică metoda de producție și zona în care peștele a fost capturat sau crescut)
  • depozitare de pește refrigerat în cutii din polistiren expandat, în care exista un lichid de culoare maron închis, fără respectarea condițiilor de păstrare impuse de legislația în vigoare.

Imagini inacceptabile intalnite in timpul controalelor din zona Bucuresti-Ilfov, din data de 22 mai 2019. Vom fi in continuare intransigenti cu astfel de situatii.

Publicată de ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pe Joi, 23 mai 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: