Sectorul zootehnic = dezvoltare proastă
Alexandru Stănescu, deputat PSD pe Olt, a opiniat ca, in lipsa unor reglementari juridice, tara noastra isi va creste dependența de importuri în regiunea alimentară. In acelasi timp, spune ca sectorul zootehnic are nevoie de un cadru legal mai bun, pentru ca Romania sa aiba o sansa sa concureze cu tarile dezvoltate din Vest.
Președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a spus, in urma unui interviu dat lui financialintelligence.ro, că securitatea alimentară a Romaniei ar putea avea probleme din cauza consumului din ce in ce mai mic al produselor de producție autohtonă. Deputatul PSD a mai anuntat ca directia in care se indreapta tara noastra va crea o problema din ce in ce mai adanca in sectorul zootehnic, in principal va mari diferenta dintre Vest si Est:
„Lipsa zootehnizării agriculturii a fost unul din principalii factori care a condus la înregistrarea deficitului în comerțul cu produse agroalimentare. Securitatea alimentară a țării este afectată, dar nu prin lipsa alimentelor, ci din cauza creșterii importurilor și scăderea nivelului de consum din producția autohtonă”, a declarat Stănescu.
Cauza principala este lipsa unui plan strategic in aceasta zona, realizat cum trebuie:
„Evoluția oscilantă a zootehniei a condus la scăderea drastică a efectivelor de animale și a randamentului obținut. Am lucrat la un pachet de legi care să asigure zootehnizarea agriculturii pentru a folosi producția agricolă din România în creșterea animalelor și nu în exportul acestora”, spune parlamentarul.
De asemenea, un alt factor este si lipsa unei burse de cereale, iar astfel producătorii cu venituri mari sunt obligati sa-si comercializeze produsele la un preț mai mic fata de cel practicat normal.
„Înfiinţarea bursei de cereale reprezintă o urgenţă a României pentru a elimina haosul pieţei de cereale şi înlăturarea samsarilor. În acest moment, preţul la cereale se stabileşte aleatoriu şi speculativ şi de obicei fermierul pierde, fiind forţat de reluarea producţiei să vândă produsul muncii la o valoare mult mai mică decât cea reală”, a mai adaugat.
Agricultura trebuie sa ramana unul dintre cele mai importante industrii de dezvoltare din economie:
„Trebuie să aşezăm agricultura în cadrul marilor interese de stat, pentru că riscurile majore privind siguranţa naţională vin din sfera economicului şi în special al agriculturii. Punerea în valoare a potenţialului de care dispune agricultura, creşterea performanţelor, sporirea randamentelor şi a conversiei factorilor de producţie trebuie să constituie obiective prioritare pentru asigurarea securităţii alimentare a populaţiei. De altfel, fără realizarea acestor obiective, agricultura ţării noastre nu poate intra în competiţie cu ţările dezvoltate din Uniunea Europeană”.