Berile care au cel mai mare conținut de E-uri
InfoCons a efectuat un studiu prin care compara concluziile studiilor din anii 2015 – 2019 referitoare la 64 de produse tip bere cu fruct/aromă.
”Bem bere? Bem suc? Bem suc de fructe? Sau bere cu fructe? Ce înseamnă berea, ce sunt fructele? Până la urmă, ar fi indicat să citim eticheta, să știm sigur ce bem, mai ales în perioada de vară, când vrem să ne hidratăm. Noi am verificat, am citit etichetele, am cumpărat produsele și am ajuns la niște concluzii pe care vi le împărtășim și vouă. Așadar, citiți studiul comparativ pe berea cu fruct, descărcați aplicația gratuită InfoCons și s-ar putea ca la o masă la care bem o bere cu fruct și mâncăm niște snacks-uri să ne trezim că putem consuma chiar și 15 sau 20 E-uri,” a spus Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
Analiza a fost realizata pe urmatorii producători/distribuitori:
- Bergenbier SA
- Ursus Breweriess SA
- Heineken Romania S.A.
- Martens S.A.
- Binding Brauerei AG, Germania
- InBev Belgia S.A.
- Brouwerij Liefmans, Belgia
- Brasseries Kronenbourg S.A.
- Halewood International Itd SRL
- John Crabbie&Co
- Bavaria N.V., Olanda
- Privatbrauerei Eichbaum GmH&Co. KG, Germania
- Castle Brewery Van Honsebrouk
- Memminger Brauerei GMBH, Germania
- Oettinger Brauerei GmbH
- Primator a.s, Cehia
- Bundaberg Brewed Drinks PTY LTD
- Brasserie d’A Chouffe, Belgia
- Dortmunder Actien-Brauerei GMBH, Germania
- Castle Brewery, Belgia
Numărul E-urilor se afla între 0 și 13.
Numărul maxim al E-urilor în perioada 2015 -2019 este :
- 13 – numărul maxim al E-urilor regăsiți într-un produs în studiul din anul 2015;
- 10 – numărul maxim al E-urilor regăsiți într-un produs în studiile din 2018 și 2019.
- Pe parcursul celor 3 ani de studiu în compoziția produselor de tip bere cu fruct/aromă au apărut modificări în ceea ce privește numărul E-urilor.
- Numărul aditivilor diferă în funcție de noile ingrediente care au fost folosite în prepararea băuturilor.
Dintre acestea, cele care au prezentat un continut ridicat de E-uri au fost:
Nr. crt | Produs | An | Nr. de aditivi |
Bergenbier Fresh Grapefruit | 2015 | 13 | |
Bergenbier Fresh Grapefruit | 2018 – 2019 | 10 | |
Stephans Brau Hefeweizen Grapefruit | 2015 | 9 | |
Valentins Weibeer Grapefruit | 2015 | 9 | |
Solo malt Apple | 2015 | 8 | |
Primator Chipper Grapefruit | 2018 | 8 | |
Solo malt Passion Fruit | 2015 | 7 | |
Stephans Brau Beer& Lemon | 2015 | 6 | |
Primator Chipper Grapefruit | 2015 | 6 | |
Bergenbier Fresh Lemon | 2018 – 2019 | 6 | |
Crabbie’s Ginger Beer | 2018 – 2019 | 6 |
Aici puteti vedea numarul E-urilor din anul 2015, click aici, pentru anul 2018, click aici și pentru anul 2019, click aici.
- Din punctul de vedere al tipurilor de E-uri (aditivilor alimentari )
Berile cu fruct/aromă au un număr diferit de aditivili alimentari, in functie de anul si produsul de care vorbim:
- 26 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2015;
- 21 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2018;
- 21 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2019.
1 | Bergenbier Fresh Grapefruit | 2015 | E330; E335; E326; E504; E952; E954; E950; E951; E440; E410; E300; E132; E260 |
Bergenbier Fresh Grapefruit | 2018 – 2019 | E330, E332, E327, E504, E952, E954, E950, E951, E120, E410 | |
2 | Stephans Brau Hefeweizen Grapefruit | 2015 | E330; E290; E952; E950; E951; E954; E410; E440; E120; |
Valentins Weibeer Grapefruit | 2015 | E330; E951; E950; E952; E410; E440; E120; E954; E290 | |
3 | Solo malt Apple | 2015 | E330, E270, E150c, E950, E951, E211, E999, E290 |
4 | Primator Chipper Grapefruit | 2018 | E300, E120, E330, E332, E327, E504, E440, E410 |
5 | Solo malt Passion Fruit | 2015 | E330, E338, E331, E950, E951, E211,E290 |
Stephans Brau Beer& Lemon | 2015 | E290; E330; E952; E950; E951; E954 | |
Primator Chipper Grapefruit | 2015 | E332, E330, E410,E300, E120, E290 | |
Bergenbier Fresh Lemon | 2018 – 2019 | E410, E330, E952, E954, E950, E951 | |
Crabbie’s Ginger Beer | 2018 – 2019 | E330, E150d, E202, E223,E300, E331 |
Dintre toate produsele din tabelul de mai sus (cu cel mai mare nr de aditivi alimentari), aditivii alimentari care au fost folositi cel mai mult sunt:
- acid citric (E330), găsit în 9 produse
- acesulfam-K (E950), găsit în 7 produse
- aspartam (E951), găsit în 7 produse
- guma de carruba (E410), găsit în 5 produse
- Cyclamates (E952), găsit în 5 produse
- Zaharină (E954) găsit în 5 produse
- acid ascorbic (E300), găsit în 4 produse
- Pectină (E440), găsit în 4 produse