Apicultorii vor fi despăgubiți pentru prejudiciile provocate de vremea instabilă

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Vremea instabila din ultima perioadă nu a facut ravagii doar in orasele mari ale Romaniei, dar si in mediul rural, apicultorii fiind printre cei mai afectati. In acest sens, Ministerul Agricultuii şi Dezvoltării Rurale (MADR) s-a vazut nevoit sa puna la cale o noua schemă de ajutor de minimis pentru toţi apicultorii prejudiciati din aceste cauze. Ei vor putea cere un sprijin financiar în valoare de 20 de lei pe familia de albine, totalul sumei necesare ajungand la 36 de milioane de lei, din care 7.78 mil. Euro vin de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate de MADR pentru anul curent.

“Urmare a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile precum secetă, grindină, ploi torenţiale sau vânt puternic manifestate în perioada martie – mai 2019, familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, datorită diminuării timpului pentru cules, precum şi datorită cantităţii mici de polen şi nectar. (…)Pentru a putea preîntâmpina pierderile de familii de albine care apar din cauza acestor fenomene hidrometeorologice nefavorabile, apicultorii au fost nevoiţi să facă cheltuieli suplimentare pentru menţinerea acestora şi pentru a asigura rezervele de hrană, conform tehnologiei apicole”, se spune în nota de fundamentare.

Conform proiectului, schema de ajutor poate fi accesată de către:

  • apicultori, persoane fizice;
  • Apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;
  • Apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Cu referire la valoarea totală oferita unei întreprinderi, ea poate ajunge la 20.000 euro pentru 3 exerciţii financiare, în exerciţiul financiar curent şi în cazul celor doua de dinainte, sprijinul acordandu-se doar intr-o tranşă anuală pentru anulul de cerere.

Ajutorul de minimis in cazul intreprinderilor are urmatoarele criterii, pentru viitorii beneficiari:

  • să aibă familiile de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenţia Naţională pentru Zootehnie ‘Prof. Dr. G.K. Constantinescu’;
  • Să aibă familiile de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

Nota bene! Nerespectarea prevederilor de eligibilitate va provoca, potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, restituirea contravalorii sprijinului financiar, plus dobânzi şi penalităţi de întârziere din momentul încasării ei.

Ajutorul financiar se da potrivit dispozitiilor Regulamentului (UE) nr.1408/2013 al Comisiei Europene din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol.

Cel mai tarziu trebuie depuse cererile şi alaturate documentele cerute de lege in HG, pana in 31 august 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: