Nivelul radiactivității este cu 16 ori mai mare decât normal!
Nivelul radioactivităţii – emis din cauza exploziei produse acum 2 saptamani într-o bază de testare de rachete nucleare în Marele Nord, detinuta de Rusia – a depăşit de până la 16 ori nivelul normal, a declarat agenţia rusă de meteorologie, atentionand ca acest lucru ar putea afecta sanatatea oamenilor care traiesc in imprejurimi.
Pe data de 8 august 2019, la ora locală 12. (şi ora României), ”şase din cei opt senzori de la Severodvinsk au înregistrat depăşiri ale puterii dozelor de radiaţie (care a fost atunci) de patru până la 16 ori mai mare decât cea nornală”, a declarat Rosghidromet printr-un comunicat de presa.
Unul dintre senzori a detectat un nivel de radioactivitate de 1,78 microsievert pe oră, desi limita reglementată este de 0,6 microsievert pe oră în Rusia, iar radioactivitatea naturală medie la Severodvinsk este de 0,11 microsievert pe oră.
Rosghidromet a mai mentionat ca aceste niveluri de radioactivitate s-au redus imediat şi au revenit la nivelul obisnuit tot in aceeasi zi.
Oraşul Severodvinsk este localizat la cam 30 de kilometri de baza militară de la Nionoska, zona in care s-a produs explozia. La data accidentului, un reprezentant local al Apărării Civile, Valentin Magomedov, a declarat pentru revista Tass că nivelul radiaţiei a crescut până la 2 microsievert pe oră, pentru 30 de minute.
Ei au declarat ca radiatiile nu prezinta insa riscuri pentru sanatatea oamenilor. Totusi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că riscul de cancer poate creşte începând de la 50.000 de microsievert, iar Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN) francez sfatuieste adăpostirea populaţiei de la un nivel de 10.000 de microsievert.
5 angajaţi din cadrul agenţiei nucleare ruse Rosatom au decedat ca urmare a accidentului.
Tot in urma cu cateva zile, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca nu este vorba despre o rachetă de tip Burevestnik. In acelasi timp, a atentionat ca competenţă atinsă de Rusia în domeniul rachetelor cu propulsie nucleară ”depşeşte semnificativ nivelul atins de alte ţări şi este destul de unic”.