Află proprietățile incredibile ale dovlecelului! De ce trebuie consumată cu coajă!
Leguma care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta, niciodat! E plina de vitamine, minerale și fibre.
Dovlecelul are mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12. Ganditi-va ca numai 100 de grame reprezinta numai 15 kilocalorii, motiv pentru care este foarte recomandat in dietele de slabire. Este si mai recomandat sa-l consumati crud, deoarece, gatit fiind, isi pierde mult dintre proprietatile sale.
Sucul de dovlecei este o alternativa pentru a obtine vitaminele și mineralele necesare corpului tau. Important de mentionat este ca nu se curata de coaja, ci se introduce direct în storcătorul de fructe. Precum sucul de portocale/lamaie, acesta trebuie baut proaspat, pentru ca dupa se strica. Desigur, nu va ganditi ca gustul este unul prea dulceag, dar este recomandat mai ales in cazul constipatiei.
Pe langa valorile nutritionale mentionate mai sus, dovlecelul mai include si carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, foarte importante pentru pastrarea sănătății fizice şi mintale.
Ultimele studii realizate de oamenii de stiinta dovedesc ca extractul din dovlecel ar avea efecte benefice in cazul bolilor legate de prostata, iar fibrele din compunerea lor ajuta in cazul afecțiunilor de colon.
Totodata, folaţii şi betacarotenul actioneaza ca o bariera pentru celule impotriva radicalilor liberi şi evita aparitia inflamaţiilor.
Medicii il recomanda si in actiunile cardiovasculare, pentru ca are mult magneziu şi potasiu, ceea ce scade tensiunea arteriala, astfel reducand cu succes sansele de a face infarct sau un accident vascular cerebral.
Evita aparitia aterosclerozei şi regleaza colesterolul.
Am mentionat, in cazul sucului, ca coaja trebuie pastrata in blender, pentru ca mare parte din substantele active ale dovlecelului sunt pastratate acolo. Mai mult decat atat, chiar daca nu-l preparati sub forma de suc, tot este recomandat consumul cu coaja. Normal ca leguma trebuie spalata inainte (in toate cazurile) foarte bine.