Alternative sănătoase la zahărul rafinat
Dupa cum bine cunoasteti deja, zaharul rafinat nu este sanatos pentru organism, iar daca nu este consumat in cantitati moderate, poate cauza probleme foarte grave de sanatate. Unele persoane il inlocuiesc cu zaharul brun, insa sa nu uitam o chestie: zaharul tot zahar e. Asa ca, ne-am gandit sa va oferim cateva alternative sanatoase la zahar.
Cu ce am putea inlocui zaharul alb/brun, pentru a trai mai sanatos?
- 1. Siropul de agave
Siropul de agave este recomandat mai ales pentru persoanele care sufera de diabet, deoarece acesta prezinta un indice glicemic mic. Seamana foarte mult la “infatisare” cu mierea normala, cu toate ca gustul difera, nu este la fel de puternic.
Ce ar putea fi suparator, chiar daca nu creste deodata glicemia, este cantitatea mare de fructoza. Deci, o alimentatie de acest gen ti-ar putea aduce cresteri neplacute in greutate, daca consumul nu este moderat.
- 2. Zaharul de cocos
Este probabil unul dintre cele mai bune indulcitoare naturale, avand vitamine si minerale esentiale.
- 3. Mierea
Oamenii de stiinta nu se pun de acord nici azi cu privire la intrebarea: ce este mai benefic: mierea sau siropul de agave? Parerile sunt impartite. Studiile arata ca mierea are putina fructoza, motiv pentru care ar putea fi introdusa cu succes intr-o cura de slabire.
Totusi, majoritatea opiniilor arata ca mierea, dintre toate alternativele sanatoase la zahar, este cea mai benefica pentru corp. Are efect antiinflamator, creste imunitatea si mentine sanatatea inimii, desigur, atunci cand este consumata in cantitati moderate.
Nu uita ca este important sa cumperi mierea 100% naturala, fara adaos de zahar, nu o lasa la soare si nici nu o incalzi. Mierea devine toxica atunci cand este supusa la temperaturi mari si nu mai ramane nimic din substantele ei active.
- 4. Pasta de curmale
Un alt indulcitor natural recomandat este chiar pasta de curmale. Este o alternative buna mai ales pentru persoanele care iubesc curmalele! Daca acesta este desertul tau preferat, atunci BINGO. Nu uitati ca puteti sa o adaugati si in deserturi, sosuri sau bautura.
Seamana foarte mult la infatisare cu zaharul brun, de aceea este recomandat intr-o cura de slabire. E mai bine sa alegi pasta de curmale, atunci cand vrei sa adaugi ceva dulce in desert.
Aceasta poate fi cumparata de la plafar sau o poti realiza singur acasa. Curmalele se lasa la inmuiat in apa fierbinte, dupa care se scurg si se trec prin blender. In cazul in care textura este prea groasa, mai adauga apa.
Daca comparam pasta de curmale cu zaharul, vom observa ca, daca pastram proportiile, cea dintai este mai dulce decat a doua, de aceea trebuie sa aveti mare grija cand preparati mancare cu ea.
- 5. Melasa
Se prepara prin rafinarea trestiei de zahar, cu toate acestea este mult mai sanatoasa decat zaharul normal.
Printre substantele nutritive mentionam: potasiu, fier, seleniu, calciu, magneziu si vitamina B6.