Pașii pentru a înființa un Punct Gastronomic Local. Cadrul legal și multe altele

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Un nou tip de unitate de alimentaţie publică a inceput sa prinda radacini la noi in tara, de la lansarea sa in 2017. Pe atunci, era vorba despre schimbarea/inlocuirea Ordinului președintelui ANSVSA nr. 111/2008 și facilitarea condiţiilor de funcţionare și de înregistrare sanitar-veterinară a unităţilor de tipul punctelor gastronomice locale. Efectele acestui ordin schimbat se pot vedea abia azi.

Punctele Gastronomice Locale este un concept de unitate de tip familial care oferă produse și preparate alimentare dintr-o anumita zona geografica din tara noastra. Spre deosebire de restaurante sau pensiuni, acestea nu imprumuta tipul lor de dezvoltare, ideea din spate este de a oferi posibilitatea turiștilor de a beneficia de preparate tradiționale locale din mediul rural, dar respectand, in acelasi timp, si dispozitiile legale de igienă, fara a afecta sanatatea consumatorilor.

In aceste locuri este prezent un meniu preparat și servit în aceeași zi, numai de către patron și/sau membrii familiei acestuia, cu maximum 2 feluri de ciorbe/supe, 2 feluri principale și 2 deserturi. Produsele trebuie sa-si aiba originea numai in unitățile autorizate/ înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel, vorbim, mai ales, despre produse autohtone, specifice regiunii în care Punctul Gatronomic Local prepara mancarurile.

 • Cum se inrgistreaza un PGL (Punctele Gastronomice Locale)

In debutul acestui an, seful MADR a stabilit urmatoarele conditii pentru infiintarea unei astfel de unitati:

 • să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul: persoană fizică autorizată, întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF) sau societate cu răspundere limitată (SRL);
 • să se înregistreze sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea dispozițiilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, respectiv să parcurgă etapele necesare înregistrării pentru unitățile definite la Anexa 1, Capitolul II, punctul 1, litera a) din Ordinul ANSVSA nr. 111/2008, cu modificările și completările ulterioare, ca restaurante;
 • să servească preparate produse doar de către ei și de către membrii familiei lor, iar starea de sănătate a tuturor celor care prepară alimentele să fie verificată periodic;
 • să se înregistreze la Administrația Națională de Administrare Fiscală.

Ulterior inregistrarii la Registrul Comerțului din raza localității unde urmeaza sa-si aiba activitatea Punctul Gastronomic Local, antreprenorul trebuie sa se înregistreze la unitatea sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor, unde va depune un dosar care contine (in mare) urmatoarele informatii: (i) cerere tip; (ii) schița locului de producere a alimentelor; (iii) copie a certificatului constatator eliberat de Registrul Comerțului și (iv) copie după actul de identitate.

Dupa ce se depune dosarul la unitatea sanitar veterinara, inspectorii din DSVSA judeţene vor face o vizita pe teren la locul unde se preparara mancarurile, evaluand PGL-ul, pentru a vedea daca se incadreaza firma in conditiile de eligibilitate pentru acest tip de activitate, mentionate in anexa II, Capitolul III din Regulamentul nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare.

Mai ales, locurile de unde se distribuie produse alimentare trebuie să fie amplasate, concepute, construite, curățate și menținute în bună stare pentru a se evita riscul de contaminare, în special de către animale și dăunători, iar suprafețele aflate în contact cu produsele alimentare trebuie să fie în bună stare, ușor de curățat și, dacă este cazul, de dezinfectat.

Totodată, aceste Puncte Gastronomice Locale trebuie să aiba instalații și echipamente de spălare și uscare a mâinilor în mod igienic, instalații sanitare igienice și vestiare și să fie dotate cu apă potabilă rece și caldă în cantități necesare desfasurarii acitivitatii. In plus, trebuie sa aiba si mijloace și spații adecvate pentru păstrarea și controlul condițiilor de temperatură adecvată a produselor alimentare și spații în care produsele alimentare sa fie curatate in conditiile de igiena prevazute.

Daca antreprenorul nu se incadreaza in conditiile de eligibilitate, inspectorii cu pricina ii vor comunica problemele constatate si timpul in care pot fi remediate.

 • Produsele ce pot fi folosite la prepararea mancarurilor

ANSVSA prevede urmatoarele nrome:

 • carnea proaspătă și preparatele din carne pot proveni (i) din abatoare autorizate, unde se asigură permanenţă prin personal specializat sanitar veterinar; (i) din centre de sacrificare în cadrul fermelor; (iii) puncte de tăiere, chiar şi mobile;
 • laptele și produsele lactate pot proveni direct din fermele de animale producătoare de lapte, inclusiv stâne și din centrele de prelucrare a laptelui independente sau integrate în ferme;
 • ouăle pot proveni direct din fermele de găini ouătoare sau centre de colectare ouă;
 • peştele poate proveni direct de la pescari înregistraţi sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau din centre de colectare sau puncte de debarcare a peştelui;
 • vânatul poate proveni de la un centru de colectare a vânatului;
 • mierea poate proveni direct de la stupine sau din centre pentru colectarea sau extracţia mierii.

Cred ca o mare problema continua sa fie cadrul legal. Problemele cele mai mari sunt cu privire la conditiile legale de igiena.

One thought on “Pașii pentru a înființa un Punct Gastronomic Local. Cadrul legal și multe altele

 • August 29, 2021 at 12:48 pm
  Permalink

  Punctele gastronomice se acorda așa cum comunistii ofereau diplome in anii ‘47. I Dar cum se pot retrage?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: