Cum devii un om de succes? Folosește-ți inteligența corporală, e unică!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Daca nu ai mai auzit pana acum despre inteligenta corporala, atunci astazi este momentul sa afli cum sa te folosesti de corpul tau, pentru a ajunge la succes.

Se pare ca anumite organe din corp ne ajuta sau nu sa reusim in viata, adica sa atingem ceea ce noi oamenii numim “succes”? Știința se numește inteligență corporală și astazi ne-o va detalia un psiholog.

Daca credeti ca bogatie se obtine prin bani, atunci suntem numai la jumatatea drumului.

In realitate, bogatie inseamna trei mari lucruri: sănătate, familie (iubita sau/si copii, prieteni sau in general cei dragi tie sa-i ai alaturi) si, in final, bogatie financiara.

Totusi, aceasta bogatie nu se obtine doar prin “fabricarea” banilor, ci si cu ajutorul “inteligenței corporale” asa cum este numita sau, mai pe scurt, BQ.

Conceptul inseamna puterea corpului de a retine și de a retrai (prin amintiri, se intelege) emoțiile importante din viata ta. Mai mult, prin somatizare, organismul ne anunta de placerile sau neplacerile, afectiunile corpului samd. intr-un mod senzorial, acestea fiind lucrurile pe care, de fapt, mintea noastra se concentreaza (adica pe simturi).

Psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), ne explica ca capul, stomacul, rinichii și picioarele sunt cele 4 părți esentiale care ne ofera eșecul sau succesul, bogatia sau saracia, tot ce trebuie sa facem este sa fim constienti de existenta lor.

Iata, deci:

  • Capul – are legatura cu personalitatea noastra, cu specificul nostru și care ne individualizeaza de restul lumii, incluazand: credintele noastre, dorintele noastre samd:

“Emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt atunci când ne simțim „atacată” individualitatea, manifestăm rezistență la schimbare, neiertare, rezistentă la perspective diferite de ale noastre. De cealaltă parte, emoțiile potrivite sunt sinceritatea față de sine, liniște, relaxare, acceptare, odihnă fizică și mentală, iertare, flexibilitate. În astfel de cazuri, se recomandă schimbarea modului de gândire deficitar, luarea în considerare a altor perspective, lucrul cu corpul fizic pentru a elibera din ”amintirea” acestuia emoțiile nepotrivite care au fost stocate. Totodată, trebuie întărite următoarele convingeri: ”tot ce se întâmplă în jurul meu este spre binele meu, mă ajută să învăț, să evoluez, să fiu cea mai bună varianta a mea”, “ dau voie vieții și oamenilor să-mi facă daruri fără să pun condiții de dată, timp, formă etc”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

  • Stomacul: are legatura cu starea de sănătate a sistemului muscular. Totodata, reprezinta vointa ta și oglinda ta, asa cum te vezi tu pe tine.

Avand rolul principal de a digera mancarea ingerata, ca sa faem si un fel de comparatie, ea “digera” persoanele, situațiile, contextele:

“În cazul stomacului, emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt îngrijorare, raționalizare excesivă, învinuirea altora, rușine, dependență de muncă, agresivitate, dominare, control, încăpățânare, hiperactivitate, ambiție excesivă și competitivitate, gândire dogmatică, obsesivă, inflexibilă sau lipsa de energie, voință slabă, apreciere scăzută față de propria persoană. Emoțiile potrivite sunt capacitate de adaptare, transformare, susținere, dăruire, respect pentru natură și sentimental unității cu întreagă umanitate, asumarea responsabilității, liniște interioară, acceptarea de sine, spontaneitate, optimism, definire a sinelui.

Astfel, sunt recomandate comportamente care au capacitatea de a ne face să ne simțim bine în orice context, asumarea riscurilor, menținerea atenției pe “aici și acum”, relaxare profundă, întărirea voinței, a acționa, a fi individual și original, renunțarea la a ține cont excesiv de părerea altora. În astfel de cazuri, se recomandă întărirea convingerilor de tipul: “Eu pot, știu, reușesc, cred în mine”, “îmi îndeplinesc orice obiectiv cu ușurință și plăcere”, “îmi revendic forță interioară și o onorez”, “știu cine sunt, care este rolul meu în lume și cum îmi doresc să trăiesc”, spune specialistul.

  • Picioarele – arata locul spre care mintea noastra se concentreaza. Are legatura cu scopurile noastre in viata, puterea de a depasi obstacole, de a asimila lucruri despre viata, insumeaza experientele noastre, ceea ce am invatat noi din propriile intamplari, are puterea de a produce o schimbare în general; are treaba si cu stabilitate, siguranță, atenție la prezent, gasirea soluțiilor și puterea de a acționa:

“Emoții și comportamente nepotrivite în cazul picioarelor sunt: “nu pot”, ”nu știu” sau ”nu este potrivit” să fac o schimbare (în gândire sau comportament), să învat ceva nou, refuzul de a lasă trecutul în urmă, frică de o suferință posibilă, dezechilibru între dorința și acțiune, iar cele potrivite sunt liniștea, relaxarea, curiozitatea și acceptare. Comportamentele recomandate sunt menținerea unui echilibru emoțional, atenție îndreptată cât de cât egal către toate aspectele vieții, exersarea capacității de a lua ceea ce este bun, util, plăcut, frumos de la viață, de a ne opri un timp pentru a ne bucură de realizări.

În cazul picioarelor, se recomandă întărirea următoarelor convingeri: ”mă pot descurcă bine cu orice nouă provocare în viață mea pentru că am resurse și știu să găsesc soluții și modalități de adaptare astfel încât să-mi fie cel puțin la fel de bine ca acum sau și mai bine”, “mențin în viața mea ce este cu adevărat important, las în urmă ce este perimat și mă pregătesc cu bucurie și curiozitate pentru persoane noi, pentru aspecte noi, utile, plăcute și care mă apropie din ce în ce mai mult de viața pe care mi-o doresc”, declară Laura Maria Cojocaru.

  • Rinichii: are legatura cu sistemului osos și a părul capilar. Inseamna centrul stabilității, siguranței, puntea cu prezent și cu pământul, tradițiile, apartenența, sănătatea fizică și, mai ales, bogatia.

“În cazul rinichilor, emoțiile și comportamentele nepotrivite sunt frica existențială, nerăbdare, dezorganizare, dependență de securitate de orice tip, atașamente de orice tip, tendința excesivă de acumulare. De cealaltă parte, emoțiile potrivite sunt flexibilitate, adaptare, perspective multiple, liniște, relaxare, calm, siguranță, stabilitate, asumarea dreptului de a fi, de a avea, asumarea dreptului de a trăi în bucurie și plăcere, creșterea inteligenței emoționale (EQ), deschidere, gentilețe, înțelepciune. Se recomandă comportamente de tip: organizare, prioritizare, mișcare fizică, joc, timp petrecut în natură, îngrijire fizică și întărirea convingerilor de genul: “Sunt în siguranță, trăiesc în prosperitate pe toate planurile, merit să trăiesc plăcerile vieții, îmi iubesc corpul și am încredere în înțelepciunea lui”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

  • Cum folosim ceea ce am invatat?

In primul rand, trebuie sa fii mai atent pe tine insuti/insati, pe dorintele tale si scopurile tale in viata. Intreaba-te urmatorul lucrul: ce-ti doresti cel mai mult in viata?

“După stabilirea obiectivului, pot interveni în continuare vechi obișnuințe și moduri de gândire, o inflexibilitate în a vrea să învățăm ceva nou, să facem lucrurile diferit sau să fim flexibili în a lua în considerare și părerea altor persoane mai experimentate (acolo unde este cazul). Astfel de sentimente ne dau dureri de cap, la propriu (somatizări în această zonă). Să presupunem că, legat de această zonă, gândurile și starea noastră emoțională sunt echilibrate. Pot însă să apară gânduri de genul: “va fi greu”, “ nu mă descurc”, “mă fac de râs”, “nu mă ajută nimeni” etc., și în acest caz va fi afectată încrederea în sine și în exterior, deci stomacul.  Sau, sunt dispus să fac o schimbare, am încredere, dar aleg să nu acționez. Conflictul dintre “vreau” și “nu acționez” creează frustrare și afectează picioarele. Mai departe, observăm că nu ne-am atins obiectivul și începem să ne temem că nu știm, nu putem, nu-l vom atinge niciodată și că viața noastră va fi din ce în ce mai urâtă sau chiar că ne pasc tot felul de pericole. Frică afectează rinichii”, explică Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: