Cum îți dai seama de calitatea brânzei
Trucuri sau metode de a alege o branza de calitate. Intr-o lume in care branzeturile, salamurile si alte produse de acest gen sunt atat de diverse, producatorii si ingredientele folosite sunt atat de variate, trebuie sa invatam cum sa alegem alimentele de calitate.
Probabil printre cele mai mari probleme din aceasta industrie este amestecarea brânzei obişnuite cu cea obţinută din grăsimi vegetale sau combinarea laptelui cu margarina.
Ca sa stim care e diferenta dintre cea obtinuta din grăsimi vegetale şi cea realizata numai din lapte, trebuie sa stim urmatoarele lucruri:
- Preţul
Daca pretul este foarte mic, atunci sansele sunt foarte mari ca produsul sa nu fie facut din lapte, pentru ca, logic, cel dintai este mult mai scump decat al doilea.
Cu privire la preț, o altă chestie, să nu uit, o bucată de brâză se face din 6-7 litri de lapte, aproximativ, acuma depinde și de ce calitate vrei să o faci, iar un litru de lapte nu trece mai jos de 2 lei. E clar că nu poți lua brânză de calitate la 10 lei, asta e, știu că nu e chiar ieftin mai mult.
Dacă are textura unui unt, nu e bine, aceasta fiind probabil cea mai ușoară metodă de a afla autenticitatea ei.
- Culoarea/textura
Branza fabricata din grăsimi vegetale va avea o culoare mai albă decât cea fabricata doar din lapte. La capitolul textura, observam ca cea dintai este mai compactă şi mai moale, iar a doua este mai aerată.
Legislatia din domeniu permite introducerea laptelui praf si a grăsimilor vegetale în produsele pe bază de lapte proaspăt. Cu toate acestea, daca producatorul alege sa le foloseasca, trebuie sa mentioneze aceasta pe etichetă şi ii este interzis sa utilizeze urmatoarele denumiri: unt, smântână, telemea.
Daca are o textura netedă, atunci trebuie sa stiti ca orice este dar nu branza, cea autentica are orificii de aer în interior. Asta inseam ca ca a fost folosita clorură de calciu.
Clorura de calciu întăreşte produsul. Puteti verifica in felul urmator: taiati o bucata serioasa din ea, dupa aia o congelaţi şi o incercati urmatoarea zi, asteptand sa se dezghete inainte. Daca ulterior dezgheterii devine sfărămicioasă, atunci e clar. E 100% contrafăcută. O altă variantă e să o introduceți în apă fiartă. E important să nu se topească mai mult de jumătate în timpul în care o fierbeți, pentră că, altfel, înseamnă că e mare parte formată din unt.
Dacă o lăsați la desărat și nu se înmoaie, iarăși e falsificată. Asta ține de lapte, de fapt.