Județul Alba – posibil afectat de PPA
După ce județul Vâlcea a fost afectat de PPA în urmă cu o săptămână, acum, DSVSA a mai declarat încă 6 comune din județul Alba infestate de pestă porcină africană. Un mistreț afectat de boală a fost împușcat, pe un fond de vânătoare administrat de Direcția Silvică Sibiu. Vânătoare pentru acești mistreți va continua, pentru aceștia să nu răspândească mai departe la alte animale PPA, iar în acest scop paznicii de vânătoare vor face ture non-stop pentru a le da de urmă.
Centrul Local de Combatere a Bolilor a participat la ședința organizată de Instituția Prefectului Sibiu, prin care s-a stabilit un plan de măsuri, după ce a fost împușcat un mistreț bolnav, pe Fondul de Vânătoare nr. 16 Valea Mărului – Apold.
Zona afectată a fost setată la o rază de 13 km de la locația în care a decedat mistrețul. Din această zona de delimitare face parte zona infectată, pe o rază de 8 km și zona tampon, de încă 5 km în exteriorul zonei infectate, după cum prevede un comunicat al Prefecturii Sibiu.
Localitățile din zona afectată:
- Miercurea Sibiului,
- Apoldu de Jos,
- Apoldu de Sus,
- Aciliu,
- Amnaș,
- Topârcea,
- Ludoș,
- Gusu și
- Sângătin.
Din zona tampon fac parte localități din județul Alba:
- Doștat,
- Gârbova,
- Cunța,
- Drașov,
- Spring și
- Boz.
Din Sibiu:
- Armeni,
- Alămor,
- Săliște,
- Galeș,
- Vale,
- Săcel,
- Tilișca,
- Rod,
- Mag,
- Ocna Sibiului,
- Bogatu,
- Presaca,
- Dobârca.
Fondurile de vânătoare din zona PPA:
- F.V.16 Apold,
- F.V.17 Sângătin ,
- F.V.18 Păuca ,
- F.V.19 Ocna Sibiului și
- F.V.20 Șura Mică.
Fondurile de vânătoare din zona tampon:
- F.V.14 Săliște,
- F.V.15 Poiana.
Pentru 1 lună, de la confirmarea PPA, se vor vâna integral mistreții de către patrulele comunelor, iar apoi vor fi îngropați tot de către aceștia. Măsurile de control a bolii au fost luate cu prima ocazie:
”În zona afectată, timp de 60 de zile de la confirmarea bolii, se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pândă și dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare. Aceștia vor fi neutralizați prin îngropare în gropi executate de gestionarii fondurilor de vânătoare.
Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.
Măsurile de control al bolii au fost puse în aplicare imediat si se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreți în zona infectată determinată”, se mai arată în comunicat.