4 cești de cafea pe zi reduc riscul de diabet
Dacă bei 4 cești de cafea în fiecare zi, ai șanse mai puține de a face diabet zaharat! Diabetul de tip 2 este unul dintre cele mai des întâlnite boli astăzi, peste 20 de ani se aproximează că mai mult de jumătate din populația româniei va avea diabet.
Totodată, această obișnuință ar putea scădea hipertensiune arterială, după cum arată rezultatele unui studiu organizat de oamenii de știință spanioli și italieni.
O echipă de oameni de cercetători din cadrul universităţilor din Navarra, Spania, şi Catania, Italia, a concluzionat că există o ”asociere între consumul de cafea şi o reducere a riscului de diabet de tip doi”.
În același timp, s-a constat următorul fapt:”consumul de cafea pe termen lung este asociat cu un risc redus de hipertensiune arterială”.
Cu toate acestea, este foarte important de precizat că tot ceea ce este peste 4 căni de cafea nu mai este benefic.
Deci, raportul vorbește strict despre un consum moderat de cafea, atât în cazul cofeinei cât şi în cazul decofeinizatei, lucru care ar putea avea ca rezultat un redus un risc scăzut de sindrom metabolic.
Sindromul metabolic se referă la mai multe boli care se manifestă (de cele mai multe ori) împreună şi cresc șansele de a dezvolta diabet, accident vascular cerebral şi afecțiuni de inimă. Potrivit statisticilor, în medie, un adult din patru suferă de această boală, datele fiind emise de Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) ca fiind ”deosebit de periculos”.
Din sindromul metabolic fac parte obezitatea, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de trigliceride, nivelurile scăzut de colesterol HDL şi rezistenţă la insulină.
Raportul mai arată și existența unei legături dintre consumul de cafea şi un risc redus de obezitate, legătură care este ”mai puţin clară”.
Un profesor asistent de la Universitatea din Catania, Giuseppe Grosso, care este autor al studiului, sugerează că polifenolii din cafea ar putea fi responsabili de numeroasele beneficii oferite de acest aliment, mai ales în privința acizilor fenolici şi flavonoidelor.
Deși independent, studiul a fost organizat la inițiativa Institutului pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea, din care fac parte 6 mari firme producătoare de cafea ale europei: Illycaffe, Jacobs Douwe Egberts, Lavazza, Nestle, Paulig şi Tchibo.