TOTUL despre CAFEA. Are/nu efect cancerigen?

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a emis un comunicat prin care-și exprimă opinia cu privire la numeroasele studii realizate în  ultimul timp, care încearcă să demonstreze că există o legătură între cafea și creșterea șanselor de a face cancer. Cu toate acestea, menționează că băuturile foarte fierbinți ar avea un astfel de efect.

Mai înainte, IARC chiar afirmase contrariul, faptul că e ”posibil cancerigenă” cafeaua, totuși, aceasta s-a întors la 180 de grade, după ce, în urmă cu câteva zile, și-a exprimat opinia contrară, și anume că nu ar fi dovezi 100% clare care să afirme proprietatea cancerigenă a consumului de cafea și menționează câteva studii referitoare la scăderea riscului de a dezvolta, chiar, unele tipuri de cancer.

Totodată, agenția menționează că ar exista câteva dovezi științifice care ar indica că consumul de băuturi foarte fierbinți, inclusiv apă, cafea, ceai și alte tipuri de băuturi, ar putea fi dăunătoare, în sensul că pot crește șansele de a face cancer de esofag. 16 studii au arătat însă rolul său contrar.

Doar ca o mențiune, o altă sursă (presă din Franța) a publicat un celebru articol prin care dovedea (prin dovezi științifice) că există o legătură – direct proporțională – între consumul de carne procesată și cancer. Dovezile erau bazate pe studii realizate pe oameni și animale.

Cu privire la cafea, nu există studii care să pledeze pentru efect cancerigen sau deloc cancerigen. IARC inclusese acest aliment în categoria 2B împreună cu cloroformul, plumb și alte substanțe, aspect care a fost foarte mediatizat de Asociația națională a cafelei din SUA. Efectul său posibil cancerigen ar avea loc la temperaturi de 65 de grade Celsius și peste.

Cancerul de esofag este a opta cel mai întâlnit tip de cancer în toată lumea și printre principalele moduri prin care se moare de cancer, cu mai mult de 400.000 de decese raportate în anul 2012.

Prin urmare, așa cum reprezentanții OMS au anunțat, trebuie să mai așteptăm dovezi în acest sens, care să tranșeze o dată pentru totdeauna problema aceasta. Există sau nu o legătură? Rămâne să vedem, până atunci, așteptați următoarele noastre articole! Seară bună și mulțumim că ne-a citit articolul! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VIZITATORI UNICI: