TOT ce trebuie să știe despre tipurile de bere
TIPURI DE BERE – astăzi vorbim despre unele dintre cele mai comune tipuri de bere. Cele mai multe dintre acestea, enumerate mai jos, nu le găsiți la retialerii generali. Dacă aveți curiozitatea de a încerca, să zicem, un Abbey sau Black Stout de calitate ar trebui să mergeți la Beer O’clock sau altele localuri de acest gen dedicate berilor.
- Tipuri de bere
Le categorisim orientându-te după temperatura de fermentație, de joasă sau înaltă fermentație. Acestea două, la rândul lor, se categorisesc depinzând de locul de origine sau de metoda de procesare.
- Bere de fermentație joasă sau Lager
Se fabrică prin fermentarea drojdiei în doi pași: 1) timp de 7 – 10 zile, la o temperatură între 5 și 13 grade, după care la o temperatură de 0 – 2 grade. Variantele acesteia sunt numeroase, cum ar fi cele deschise la culoare, blonde, brune sau chiar negre.
Deci, câteva exemple:
- Pilsner Lager
Printre cele mai răspândite, are cam 4 % alcool. O bere deschisă la culoare, aurită, de la malțul cu aceeași culoare. Are o aromă fină cu mici atingeri de hamei. Compoziția și spuma nu-s exagerate, ba dimpotrivă. Cel mai bine se consumă la 5 grade.
- Special Lager
De cam 5 % alcool și culoare deschisă spre chihlimbar. Gustul este complex, de malț si hamei nobil. Se servește cel mai bine la aceeași temperatură ca Pilsnerul.
- Extra Lager
Este ceva mai tare alcoolizata, de unde și numele, de 6 și 7%. Are o aromă puternică, cu o culoare aurie care trage spre cupru datorită malțului prăjit. Spuma este cremoasă, iar gustul este amărui, mai ales în postgust. Se bea la aceeași temperatură ca la celălalte tipuri de Lager.
- Bock și Black
Deja trecem la categoria bere neagră, tari alcoolizate, cu o culoare brună. Are o aromă puternică și amăruie, cu o spumă cremoasă. Se consumă între 5 și 8 grade.
- Berea Ale, de fermentație înaltă
Fermentația este de lungă durată, uneori și aproape o săptămână, la o temperatură între 14 și 25 grade. Datorită acestui proces complicat de fabricație rezultă o băutură foarte fructată și cremoasă.
Tipuri de bere de fermentație înaltă
- Ale
Sunt puternic alcoolizate, aproape de berile negre/brune și au o culoare galben pal, alteori aproape de cupru sau chiar roșu. Gustul este format din drojdie și fructe fermentate. Recomandat la 6 grade.
- Abbey
Cu o concentrație puternică de alcool, aceasta este o bere brună. Gustul puternic de fructe îți amintește uneori de un merlot, alteori de banană sau măr. Se consumă tot la 6 grade.
- Black stout
O bere brună, de culoare închisă și foarte aromată, de cafea, motiv pentru care este puțin amăruie, formând cele două componente o simbioză. Se consumă între 8 și 10 grade.
Altele
- Berea din grâu
În general are o concentrație destul de mare de alcool, pornind de la 6 % (nu e de mirare, precum vodka, este făcută din grâu). Este o bere de cele mai multe ori nefiltrată și cu o culoare deschisă. Gustul este de cereale, normal.
- Berea fără alcool
Reprzintă o bere de fermentare joasă și se realizează astfele: prin oprirea fermentației sau prin îndepărtatea alcoolului. Este o bere care seamănă mult cu Pilsner Lager dpdv al culorii și al temperaturii la care se servește.
- Berea de fermentație spontană
Opus fermentației înalte și joase și are nevoie de un adaos de drojdie deoarece mustul este doar expus la aer. Are puțin acid și mai puțină spumă.