• Tipuri de bere

Le categorisim orientându-te după temperatura de fermentație, de joasă sau înaltă fermentație. Acestea două, la rândul lor, se categorisesc depinzând de locul de origine sau de metoda de procesare.

  • Bere de fermentație joasă sau Lager

Se fabrică prin fermentarea drojdiei în doi pași: 1) timp de 7 – 10 zile, la o temperatură între 5 și 13 grade, după care la o temperatură de 0 – 2 grade. Variantele acesteia sunt numeroase, cum ar fi cele deschise la culoare, blonde, brune sau chiar negre.

Deci, câteva exemple:

  • Pilsner Lager

Printre cele mai răspândite, are cam 4 % alcool. O bere deschisă la culoare, aurită, de la malțul cu aceeași culoare. Are o aromă fină cu mici atingeri de hamei. Compoziția și spuma nu-s exagerate, ba dimpotrivă. Cel mai bine se consumă la 5 grade.

  • Special Lager

De cam 5 % alcool și culoare deschisă spre chihlimbar. Gustul este complex, de malț si hamei nobil. Se servește cel mai bine la aceeași temperatură ca Pilsnerul.

  • Extra Lager

Este ceva mai tare alcoolizata, de unde și numele, de 6 și 7%. Are o aromă puternică, cu o culoare aurie care trage spre cupru datorită malțului prăjit. Spuma este cremoasă, iar gustul este amărui, mai ales în postgust. Se bea la aceeași temperatură ca la celălalte tipuri de Lager.

  • Bock și Black

Deja trecem la categoria bere neagră, tari alcoolizate, cu o culoare brună. Are o aromă puternică și amăruie, cu o spumă cremoasă. Se consumă între 5 și 8 grade.

  • Berea Ale, de fermentație înaltă

Fermentația este de lungă durată, uneori și aproape o săptămână, la o temperatură între 14 și 25 grade. Datorită acestui proces complicat de fabricație rezultă o băutură foarte fructată și cremoasă.

Tipuri de bere de fermentație înaltă

  • Ale

Sunt puternic alcoolizate, aproape de berile negre/brune și au o culoare galben pal, alteori aproape de cupru sau chiar roșu. Gustul este format din drojdie și fructe fermentate. Recomandat la 6 grade.

  • Abbey

Cu o concentrație puternică de alcool, aceasta este o bere brună. Gustul puternic de fructe îți amintește uneori de un merlot, alteori de banană sau măr. Se consumă tot la 6 grade.

  • Black stout

O bere brună, de culoare închisă și foarte aromată, de cafea, motiv pentru care este puțin amăruie, formând cele două componente o simbioză. Se consumă între 8 și 10 grade.

Altele

  • Berea din grâu

În general are o concentrație destul de mare de alcool, pornind de la 6 % (nu e de mirare, precum vodka, este făcută din grâu). Este o bere de cele mai multe ori nefiltrată și cu o culoare deschisă. Gustul este de cereale, normal.

  • Berea fără alcool

Reprzintă o bere de fermentare joasă și se realizează astfele: prin oprirea fermentației sau prin îndepărtatea alcoolului. Este o bere care seamănă mult cu Pilsner Lager dpdv al culorii și al temperaturii la care se servește.

  • Berea de fermentație spontană

Opus fermentației înalte și joase și are nevoie de un adaos de drojdie deoarece mustul este doar expus la aer. Are puțin acid și mai puțină spumă.